Ένταση στις σχέσεις Αθήνας-Τιράνων φαίνεται να πυροδοτεί ο θάνατος του Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα από τα πυρά της αλβανικής Αστυνομίας. Ο Έντι Ράμα απάντησε στο υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το ελληνικό ΥΠΕΞ για το θάνατο του 35χρονου ομογενή.
Σχολιάζοντας το γεγονός στο Twitter, ο Αλβανός πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «εξτρεμιστική ανοησία» την ενέργεια του Έλληνα ομογενή και ισχυρίζεται ότι θα ήταν καλύτερο η Ελλάδα να προσεύχεται και να ευχαριστεί τον Θεό που δεν χάθηκε καμία αθώα ζωή.
«Αγαπητοί γείτονες, αντί να χαρακτηρίζετε απαράδεκτη την απώλεια της ζωής κάποιου που πυροβόλησε κατά της Αστυνομίας μας, που εκτέλεσε μόνο το καθήκον της, ελάτε μαζί μας να προσευχηθούμε στο Θεό, που καμμία αθώα ζωή δεν χάθηκε άδικα από την εξτρεμιστική τρέλα», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Tweet που ανέβασε στον λογαριασμό του.
Τι λέει η αλβανική Αστυνομία
Σύμφωνα με την αλβανική Αστυνομία, περίπου στις 10:00, στο χωριό Βουλιαράτες στο Αργυρόκαστρο υπήρξαν αναφορές για πυροβολισμούς. Οι αστυνομικοί πήγαν αμέσως στην περιοχή, και σύμφωνα πάντα με την αλβανική Αστυνομία, κατά τη στιγμή της άφιξής τους οι αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση από έναν σκοπευτή ο οποίος φορούσε στρατιωτική στολή. Από τις βολές που εξαπέλυσε εναντίον του αστυνομικού προσωπικού, ένα περιπολικό υπέστη ζημιές.
Σύμφωνα με την αλβανική Αστυνομία ακολούθησε καταδίωξη του δράστη, ο οποίος πυροβόλησε ξανά κατά των αστυνομικών θέτοντας «σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή τους». Η Αστυνομία ζήτησε άμεσα τη βοήθεια ειδικών δυνάμεων, οι οποίες μπήκαν για έλεγχο στο σπίτι του Βορειοηπειρώτη, αλλά δεν τον βρήκαν εκεί.
Αργότερα –πάντα σύμφωνα με τη θέση της αλβανικής Αστυνομίας– τον εντόπισαν σε μια βουνοπλαγιά, πάνω από το χωριό Βουλιαράτες. Μόλις τους αντίκρισε, σύμφωνα με την Αστυνομία της Αλβανίας, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας άνοιξε πυρ εναντίον τους, οι ειδικές δυνάμεις τον κάλεσαν επανειλημμένα να παραδοθεί, αλλά για «σχεδόν 30 λεπτά, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή τους», εκείνος φέρεται να συνέχιζε τα πυρά. Σε απάντηση, οι ειδικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Έλληνα ομογενή, υποστηρίζει η αλβανική Αστυνομία. Όπως αναφέρει, βρέθηκαν ένα καλάσνικοφ, δύο γεμιστήρες, μια τσάντα με φυσίγγια και 31 χρησιμοποιημένες σφαίρες. Από το σπίτι του κατασχέθηκε και μια στολή παραλλαγής.
Ο πρώην πρόεδρος της «Ομόνοιας» μιλά για τον Κ. Κατσίφα
Ο Λεωνίδας Παππάς, πρώην πρόεδρος της πολιτικής οργάνωσης «Ομόνοια» της ελληνικής μειονότητας της Βορείας Ηπείρου, μίλησε για το συμβάν στο protothema.gr: «Ο Κωνσταντίνος κάθε χρόνο στην πλατεία του χωριού τοποθετούσε μια πολύ μεγάλη ελληνική σημαία. Ήταν ένα παιδί που εκδήλωνε πολύ έντονα τον πατριωτισμό του. Ήθελε να δείξει έντονα την ταυτότητά του και κάθε χρόνο τοποθετούσε αυτή την τεράστια σημαία. Έτσι λοιπον το πρωί δεν βρήκε τη σημαία και είδε μπροστά του κάποιους αστυνομικούς. Έτσι υπέθεσε ότι οι Αλβανοί αστυνομικοί είχαν αφαιρέσει τη σημαία από το σημείο, που την έβαζε κάθε χρόνο. Εξοργίστηκε, έγινε ένας φραστικός διαπληκτισμός με τους αστυνομικούς. Κάποιος από τους αστυνομικούς του έδειξε το όπλο του και εκείνος θολωμένος πήγε και πήρε το δικό του όπλο και πυροβόλησε για εκφοβισμό στον αέρα. Δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει κάποιον. Αν ήθελε να σκοτώσει θα σκότωνε αλλά δεν ήθελε».
Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας
Και πρόσθεσε: «Στη συνέχεια μετά από αυτό πήγε στο χωριό για να κρυφτεί. Πήγε σε μια εγκαταλελειμμένη δεξαμενή για να κρυφτεί την ώρα που τον καταζητούσαν οι Αλβανοί αστυνομικοί. Ίσως περίμενε να έρθει το βράδυ για να διαφύγει. Δυστυχώς όμως τον εντόπισαν. Αυτό που λένε στο χωριό είναι ότι επί μια ώρα ακούγονταν πυροβολισμοί γιατί κανένας δεν μπορούσε να πλησιάσει. Υπάρχουν δυο εκδοχές. Η πρώτη λέει ότι η αλβανική Αστυνομία του είπε να παραδοθεί, αλλά εκείνος αρνήθηκε και παράλληλα πυροβολούσε και όταν του τελείωσαν οι σφαίρες βγήκε έξω φωνάζοντας “Ζήτω η Ελλάδα” και φαίνεται να επιλέγει το θάνατο χωρίς να παραδίνεται. Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, οι Αλβανοί αστυνομικοί τον εκτέλεσαν επί τόπου και θέλοντας όμως να φανεί ως συμπλοκή, πυροβολούσαν μόνοι τους για να φανεί ότι υπήρξε συμπλοκή. Δυστυχώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την αλήθεια».