Αν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «απειλούσε» με αποκαλύψεις-φωτιά για το τέλος του Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη (τη «γυμνή αλήθεια» είχε υποσχεθεί), τελικά μιλώντας σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του AKP αρκέστηκε να πει ότι ήταν μια προμελετημένη και λεπτομερώς σχεδιασμένη πολιτική δολοφονία.
Ο Τζαμάλ Κασόγκι, όπως παραδέχθηκε την Κυριακή το Ριάντ, δολοφονήθηκε στις 2 Οκτωβρίου.
Χωρίς να δώσει νέα στοιχεία για τα αποτελέσματα της έρευνας, και χωρίς να παρουσιάσει το οπτικοακουστικό ντοκουμέντο που –σύμφωνα με διαρροές– έχουν στα χέρια τους οι τουρκικές Αρχές, ο Τούρκος πρόεδρος περιορίστηκε να δηλώσει ότι την παραμονή της δολοφονίας έφτασε στην Κωνσταντινούπολη από το Ριάντ μια τριμελής ομάδα η οποία ερεύνησε το δάσος του Μπελγκράντ και τη Γιάλοβα. Αυτό που υπονόησε είναι ότι οι Σαουδάραβες αναζητούσαν ένα σημείο για να ξεφορτωθούν το πτώμα.
Στις 2 Οκτωβρίου, κατά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια 15μελής ομάδα μπήκε στο προξενείο. Στη Σαουδική Αραβία έχουν ήδη συλληφθεί τα 18 άτομα που θεωρούνται ότι είναι αυτά που ταξίδεψαν στην Τουρκία. Διαρροές στον τουρκικό Τύπο τονίζουν ότι η πλειοψηφία των υπόπτων ταυτοποιήθηκε από τις τουρκικές Αρχές, ενώ μία εξήγηση στο γιατί δεν δίνεται στη δημοσιότητα το οπτικοακουστικό ντοκουμέντο είναι γιατί «καίει» το Ριάντ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, άλλωστε, δήλωσε ότι δεν αμφιβάλλει για την ειλικρίνεια του βασιλιά Σαλμάν – ωστόσο, δεν αναφέρθηκε καθόλου στον πρίγκιπα διάδοχο, ο οποίος υποδεικνύεται από τον Τύπο ως ο ηθικός αυτουργός.
Ακόμα, κατά την τοποθέτησή του στην κοινοβουλευτική ομάδα του AKP υποστήριξε ότι η δολοφονία σχεδιάστηκε μέρες πριν από το θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι και επιβεβαίωσε ότι χρησιμοποιήθηκε σωσίας. Διερωτήθηκε επίσης γιατί δεν έχει μέχρι στιγμής βρεθεί η σορός του δημοσιογράφου και τόνισε ότι συμφώνησε με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας να δημιουργηθεί κοινή ομάδα ερευνών, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει το έργο της.