Το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης ενδεχομένως να απειλεί όχι μόνο την Ιταλία αλλά και την περιοχή του Ιονίου Πελάγους όπου μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνο τσουνάμι! Πώς; Εάν καταρρεύσει η νοτιοανατολική πλευρά του.
Γερμανοί και Ιταλοί επιστήμονες που μελετούν το ηφαίστειο κάνουν λόγο για «κίνδυνο καταστροφικής κατάρρευσης».
Το ενδεχόμενο αυτό ίσως συμβεί σε χιλιάδες χρόνια, σε αρκετούς αιώνες ή και τα επόμενα χρόνια, ωστόσο είναι αδύνατη η επιστημονική πρόβλεψη.
Τα ευρήματα
Οι γεωλόγοι γνωρίζουν χρόνια τώρα, κάνοντας επιφανειακές μετρήσεις, ότι οι ορατές νοτιοανατολικές πλευρές της Αίτνας μετακινούνται προς τη θάλασσα με ρυθμό περίπου 2-3 εκατοστά το χρόνο. Ωστόσο, για πρώτη φορά οι γεωεπιστήμονες διαπίστωσαν έχοντας τοποθετήσει πλέον και υποθαλάσσια επιστημονικά όργανα-αισθητήρες ότι οι πλευρές του ηφαιστείου που βρίσκονται κάτω από το νερό, μέσα σε οκτώ μόνο μέρες του Μαΐου 2017 ξαφνικά μετακινήθηκαν κατά τέσσερα εκατοστά προς τα ανατολικά. Αυτή η μεγαλύτερη και ταχύτερη υποθαλάσσια μετακίνηση, σε σχέση με εκείνη που έχει παρατηρηθεί στην ξηρά, βάζει σε υποψίες τους επιστήμονες ότι η Αίτνα έχει αρχίσει να καταρρέει περισσότερο από το ίδιο το βάρος της, παρά από την κίνηση του μάγματος στο εσωτερικό της, όπως νόμιζαν έως τώρα.
Είναι αδύνατο να πουν εάν και πότε αυτή η αργή κατολίσθηση μπορεί να γίνει απότομη, αλλά είναι γνωστό ότι σε ανάλογες περιπτώσεις σε άλλα μέρη του κόσμου, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι, που θα απειλήσει τις γειτονικές παράκτιες περιοχές.
Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζουν στις πλαγιές της Αίτνας και πολλοί περισσότεροι στις ακτές του Ιονίου.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μορέλια Ουρλάουμπ του γερμανικού Κέντρου Ωκεάνιων Ερευνών «Geomar Helmholtz» στο Κίελο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science Advances, σύμφωνα με το Science, τη βρετανική Indepedent και το National Geographic, ανέφεραν ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν, είναι να παρατηρούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου.