Με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Λευκωσία κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 58η επέτειο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν τη Λεωφόρο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ στον Στρόβολο, ενώ το παρών έδωσε σύσσωμη η πολιτική, στρατιωτική και θρησκευτική ηγεσία της Κύπρου. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Παράλληλα, δύο F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας κατά την έναρξη της παρέλασης «έσκισαν» τον ουρανό της Λευκωσίας.
«Είναι μέρα προβληματισμού για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, αλλά και ταυτόχρονα μια μέρα αποτίμησης του πού βρισκόμαστε σήμερα, από πού ξεκινήσαμε και πού βρισκόμαστε», τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης.
Ο Κύπριος πρόεδρος έστειλε και ξεχωριστό μήνυμα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα κάνοντας λόγο για τερματισμό της κατοχής, των εξαρτήσεων από τρίτους και της υλοποίησης κατά γράμμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. «Μόνο έτσι πιστεύω ότι μπορεί να πάμε μπροστά» συμπλήρωσε.
Το πρωί ο Νίκος Αναστασιάδης παρέστη στο τρισάγιο που έγινε στο χώρο που βρίσκονται οι στήλες με τα ονόματα των πεσόντων αντιστασιακών, στο πάρκο του Προεδρικού Μεγάρου. Στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον ανδριάντα του Μακαρίου. Στεφάνι κατέθεσε και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος μετά το πέρας της παρέλασης έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Κύπρου.
«Η Ελλάδα είναι εδώ, δίπλα στην Κύπρο. Η Ελλάδα δεν είδε ποτέ την Κύπρο μακριά, και θέλω να τονίσω ότι χάρη στις σκληρές θυσίες του κυπριακού ελληνισμού και του ελληνικού λαού οι δύο χώρες πλέον δεν είναι χώρες κρίσης αλλά χώρες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Οι επίσημες εκδηλώσεις για την 58η επέτειο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ολοκληρώθηκαν με τη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για το διπλωματικό Σώμα.