Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό έως αστείο, όμως είναι αλήθεια. Είναι γνωστό ότι στην Ανατολία, ειδικά σε περιοχές όπου το Ισλάμ έχει ριζώσει στην κοινωνία, οι δεισιδαιμονίες πολλές φορές παίρνουν απίστευτες διαστάσεις, με θύματα πολλές φορές ανθρώπους –κυρίως γυναίκες– που πληρώνουν με τη ζωή τους.
Τη φορά αυτή, όμως, την πλήρωσε μια μουριά με ιστορία τετρακοσίων χρόνων. Το δένδρο ήταν το σύμβολο του χωριού Γκιοκτσέ, της επαρχίας Κάχτα του νομού Αντίαμαν, και φιλοξενούσε στη σκιά του τους κατοίκους του χωριού, κυρίως νέους και νέες.
Ίσως γι’ αυτόν το λόγο κάποιοι φανατικοί μουσουλμάνοι διέδωσαν στο χωριό ότι μέσα στο δένδρο αυτό κρύβεται ο διάβολος, ο σεϊτάν, και γι’ αυτό βρίσκουν συχνά-πυκνά το χωριό διάφορα κακά. Αυτή η φήμη είχε ως αποτέλεσμα να βάλουν φωτιά και να κάψουν το δένδρο.
Η είδηση έκανε το γύρω της Τουρκίας, για να βγουν μετά από αυτό και να δηλώσουν διάφοροι τοπικοί παράγοντες, που θεώρησαν ότι το χωριό τους δυσφημείται, ότι η φωτιά ήταν τυχαία και ότι προσπάθησαν να την σβήσουν.
Να σημειώσουμε ότι τέτοιες δεισιδαιμονίες εκμεταλλεύτηκε το τουρκικό βαθύ κράτος και έστρεψε το λαό εναντίον των Ελλήνων και των Αρμενίων, την περίοδο της Γενοκτονίας αλλά και τις επόμενες περιόδους, που έγιναν βαρβαρότητες και εθνοκάθαρση εναντίον των Ελλήνων της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου.