Τον επόμενο Αύγουστο θα πραγματοποιηθεί και πάλι το προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Μιλώντας στο εκκλησίασμα του Αγίου Φωκά στο Μεσαχώρι Βοσπόρου επισήμανε πω μετά από τριετή διακοπή λόγω εργασιών ανακαίνισης, το μοναστήρι θα ανοίξει και πάλι.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι προσπαθεί να ανταποκρίνεται σ’ αυτά τα προσκυνήματα στην Μικρά Ασία.
Παράλληλα, δήλωσε ότι σύντομα θα επισκεφθεί τη Σινώπη όπου διεξάγονται ανασκαφές σε χριστιανικά μνημεία και ο ίδιος έχει προσκληθεί από τοπικές αρχές και σωματεία. Μάλιστα, θυμήθηκε ατυχές περιστατικό όταν λειτουργούσε προ ετών στην Πέργαμο με δοκιμασίες φανατικών που έλεγαν, τι έρχεστε εδώ δεν υπάρχουν χριστιανοί.
Ο Πατριάρχης τότε τους απάντησε ότι σε αυτά τα χώματα και βέβαια υπάρχουν χιλιάδες χριστιανοί κεκοιμημένοι και περιμένουν να ακούσουν τις προσευχές, τα τρισάγια και τα μνημόσυνα μας.
;
Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναφέρθηκε και στο θέμα της Εκκλησίας της Ουκρανίας τονίζοντας ότι είναι η σειρά της να λάβει την Αυτοκεφαλία γιατί το δικαιούται, παρά τις αντιδράσεις. Πρόσθεσε δε ότι δεν τίθεται θέμα το Οικουμενικό Πατριαρχείο να απεμπολήσει τα κεκτημένα του προνόμια που πηγάζουν από την ιστορία. Το δικαίωμα να χορηγεί Αυτοκεφαλία ανήκει μόνο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και το εξασκεί εδώ και αιώνες, κάνοντας την αρχή τον 16ο αιώνα με την Εκκλησία της Ρωσίας. Αναλυτικά σημείωσε για το θέμα:
«Η Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας είναι η νεωτέρα των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, την οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανεκήρυξεν Αυτοκέφαλον το 1998. Τώρα είναι η σειρά της Ουκρανίας, η οποία θα λάβει το καθεστώς της Αυτοκεφαλίας εν ου μακρώ χρόνω ελπίζω, παρά τας υπαρχούσας αντιδράσεις, και τούτο θα γίνει διότι είναι δικαίωμά της. Είναι δικαίωμά της να λάβει το καθεστώς της Αυτοκεφαλίας και από την άλλη πλευρά είναι δικαίωμα, και μάλιστα αποκλειστικό δικαίωμα του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, να χορηγεί το Αυτοκέφαλον, όπως το εχορήγησε σε όλες τις νεώτερες Ορθόδοξες Εκκλησίες, αρχής γενομένης από της Ρωσίας, τον 16ο αιώνα, και μέχρι της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας, όπως είπα προηγουμένως.
»Δεν μας τρομάζουν οι απειλές. Πρόσφατα είπα σε μια ομιλία μου ότι το Οικουμενικόν Πατριαρχείον ούτε απειλεί ούτε απειλείται, αλλά προχωρεί σταθερά, εκπληρώνοντας την από των ιερών κανόνων αποστολήν του και εκπληρώνοντας και σεβόμενον τα προνόμια, τα οποία του παρεχώρησαν οι κανόνες Οικουμενικών Συνόδων. Αυτούς τους κανόνας των Οικουμενικών Συνόδων και τα προνόμια που έδωσαν αι Σύνοδοι αυταί εις την Πρωτόθρονον Εκκλησίαν της Κωνσταντινουπόλεως, δεν τα απεμπολούμε. Τα σεβόμεθα, τα τηρούμεν και θα τα υλοποιήσωμεν και εν προκειμένω στην περίπτωση της Ουκρανίας και όπου αλλού χρειαστεί».
- ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α. Ρομπόπουλος.