Το όνομά του είναι Φράνκι Ενγκλέζος (Franky Englezos) και η καντίνα του σημείο αναφοράς στην Αστόρια. Με όπλο το… σουβλάκι του, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα στη Νέα Υόρκη, ο 45χρονος ομογενής διεκδικεί το βραβείο του καλύτερου πλανόδιου πωλητή φαγητού. «Αφήστε τα Emmy, οι πραγματικοί Νεοϋορκέζοι ξέρουν το διαγωνισμό που θα γίνει μεταξύ των πλανόδιων πωλητών φαγητού το Σάββατο στο Governors Island», έγραψε η Αν Καντέτ στη Wall Street Journal.
Τα Vendy Awards, όπως ονομάζονται τα βραβεία, δίνονται εδώ και 14 χρόνια. Οι τελικές πεντάδες διαμορφώνονται από τους ίδιους τους καταναλωτές.
Φέτος στο ανοιχτό φεστιβάλ γεύσεων που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο θα διαγωνιστούν 25 πωλητές σε 5 κατηγορίες (καλύτερο πρόγευμα, καλύτερος νέος πωλητής, καλύτερο γλυκό, καλύτερο φαγητό, και για το πρώτο βραβείο). Πάνω από 1.500 άτομα αναμένεται να πληρώσουν 100 δολάρια για να φάνε όσο επιθυμούν και να ψηφίσουν. Οι τελικοί νικητές θα αναδειχθούν από μια πενταμελή επιτροπή.
Η «επιχείρηση» του Φράνκι Ενγκλέζου ιδρύθηκε το 1970 από τον πατέρα του, Τζορτζ, που αγόρασε ένα καρότσι για χοτ-ντογκ στο ίδιο σημείο που σήμερα βρίσκεται η καντίνα με τα σουβλάκια. Όπως λέει ο 45χρονος, με το πέρασμα του χρόνου άλλαξαν οι πελάτες, αλλά το κεμπάπ είναι «παγκόσμια» γλώσσα.
Ο διαγωνισμός δεν έχει χρηματικό έπαθλο (τα χρήματα από τις πωλήσεις των εισιτηρίων δίνονται στον μη κερδοσκοπικό συμβουλευτικό οργανισμό των 2.000 πλανόδιων πωλητών της Νέας Υόρκης), ωστόσο ο περσινός νικητής του διαγωνισμού είδε τις πωλήσεις του να αυξάνονται κατά 40% – πλέον αναζητά χώρο στο Μπρούκλιν για τη δημιουργία εστιατορίου που θα σερβίρει τις σπεσιαλιτέ του, γίδα βραστή και σοταρισμένα εντόσθια πουλερικών.