Με τις βαλίτσες της γεμάτες εμπειρίες, όνειρα και νέα σχέδια βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη η Μαντάμ Σουσού, η εμβληματική ηρωίδα του Πόντιου συγγραφέα και δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαθά. Εκεί, με τη βοήθεια της Δήμητρας Παπαδοπούλου, στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Δάσους, θα ανοίξει την καρδιά της στον κόσμο και θα δώσει μάχη για να εκμηδενίσει την απόσταση από τον Μπύθουλα στο Κολωνάκι, πάντα αποφεύγοντας τις… τσοκαρίες! Λίγο πριν το μεγάλο φινάλε της θριαμβευτικής καλοκαιρινής περιοδείας της παράστασης που ακολούθησε μια απίστευτη χειμερινή σεζόν στο θέατρο Παλλάς, η δημοφιλής ηθοποιός μιλάει στο pontos-news.gr για τη Σουσού της, τη συνομιλία της με τον Ψαθά και για το τι θα άλλαζε στην καθημερινότητα του Έλληνα.
Για όλους εμάς, το ευρύ κοινό, είστε η Δήμητρα Παπαδοπούλου, μια σημαντική ηθοποιός που έχει υπογράψει θεατρικές, κινηματογραφικές –τα παιδιά μου λάτρεψαν την Ντόρι στο Ψάχνοντας την Ντόρι– και τηλεοπτικές δουλειές. Ωστόσο θα θέλατε να μας συστήσετε εσείς τον εαυτό σας; Ποια είστε;
Ποια είμαι; Αυτή είναι μία από τις πιο δύσκολες ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις σε έναν άνθρωπο! Γιατί εάν ένας άνθρωπος ξέρει ποιος είναι, τότε ξέρει τα πάντα. Βαθιά αυτογνωσιακή ερώτηση! Είμαι πολλά. Κανένας άνθρωπος δεν είναι κάτι συγκεκριμένο. Είμαι πολλά… Αλλά εάν θέλεις να ξεχωρίσουμε ένα, αυτό που θα διάλεγα εγώ για μένα είναι: «ένας άνθρωπος που αγαπάει πολύ να ονειρεύεται και συνήθως να γελάει πολύ και να απομυθοποιεί και τα ίδια του τα όνειρα».
Αυτό είναι που θα θέλατε να αναγράφεται στη βιογραφία σας;
Δεν ξέρω. Πραγματικά… Στη βιογραφία μου, ε; Αν και είναι κάτι που δεν θα γράψω εγώ, νομίζω θα μου άρεσε σαν φράση να υπάρχει. Γιατί όχι;
Η ηρωίδα του Ψαθά με τον εραστή της Κώστα Σπυρόπουλο και μέρους του καστ
Ο κόσμος σας ταυτίζει με τους «Απαράδεκτους» τόσο πολύ, ενώ στην πραγματικότητα έχετε υπογράψει πολλές δουλειές. Εμένα θα με ενοχλούσε κάτι τέτοιο. Εσείς πώς τοποθετείστε σε σχέση με αυτό;
Όχι δεν με ενοχλεί. Αγαπάω πολύ τους «Απαράδεκτους». Επίσης θεωρώ ότι δεν είναι όπως ακριβώς το λέτε. Κάποιοι είναι ταυτισμένοι με το «Σ’ αγαπώ ‒ M’ αγαπάς». Εγώ κυκλοφορώ με ταξί και εκεί γίνεται πραγματικά μάχη. Νομίζω πως τηλεοπτικά τα πράγματα είναι μοιρασμένα ανάμεσα σε αυτές τις δύο σειρές. Τα παιδιά αγαπούν πολύ την Ντόρι. Θεατρικά, υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν το έργο Η σεξουαλική ζωή του κυρίου και της κυρίας Νικολαΐδη που είχα ανεβάσει στο θέατρο Χώρα, ό,τι πιο ωραίο έχουν δει στο θέατρο. Είναι όλα τόσο σχετικά! Όμως δεν με ενοχλεί να ξεχωρίζουν τους «Απαράδεκτους». Δικό μου είναι. Το αγαπάω πολύ.
Το ξεχωρίζετε κι εσείς άρα;
Ναι, το ξεχωρίζω. Ήταν μια πολύ δυνατή συνάντηση με ανθρώπους που δεν ήταν τυχαίο που βρεθήκαμε. Ήταν και το ξεκίνημά μου. Είμαι πολύ χαρούμενη που ακόμα υπάρχει τόσο δυνατά.
Στιγμιότυπο από τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Οι Απαράδεκτοι» με τους Γιάννη Μπέζο, Σπύρο Παπαδόπουλο, Βλάση Μπονάτσο και Δήμητρα Παπαδοπούλου
Τη σεζόν 2017-2018, στο θέατρο «Παλλάς», έχετε γίνει μια άλλη, η Μαντάμ Σουσού. «Είναι ό,τι πιο ωραίο έχω παίξει, είναι ο πιο ωραίος ρόλος που μου έχει δοθεί ποτέ», είχατε πει στην παρουσίαση του λευκώματος της Μαντάμ Σουσού, τον περασμένο Δεκέμβριο. Ακόμα έτσι νιώθετε;
Αλήθεια είναι, ναι. Έτσι νιώθω! Αυτός ο ρόλος ακούμπησε κάτι πολύ βαθύτερο, δικό μου από αυτά που λάτρευα και κορόιδευα. Γιατί αυτά πάνε μαζί μέσα μου. Την ξέρω αυτήν την κυρία. Την ήξερα από παιδί.
Οπότε ήταν εύκολη αυτή η συγκατοίκηση;
Δεν ήταν εύκολη, ήταν οικεία.
Ο Παναγιωτάκης με τη Σουσού του και τον Καντακουζηνό της
Υπήρχαν στοιχεία που σας δυσκόλεψαν;
Ορισμένες φορές ήταν απρόσωπη και λίγο καρτούν. Χρειάστηκε να επέμβω στο συναισθηματικό της κόσμο για να την κάνω πιο ευάλωτη. Αυτό με δυσκόλεψε. Ο κ. Ψαθάς είχε διαλέξει να την κάνει στεγνή ως χαρακτήρα, ώστε να μην επιτρέπει να φανεί η ευαλωτότητά της. Εγώ όμως χρειαζόμουν αυτήν την αλλαγή για να μπορέσω να συνδεθώ. Μάλλον να συνδεθεί η ηρωίδα με τον κόσμο, το 2018.
Ο θεατρικός Δημήτρης Ψαθάς, κατά κόσμον Βασίλης Χαλακατεβάκης
Η θεατρική παράσταση ολοκληρώνεται με μια συγκλονιστική σκηνή που δεν υπάρχει στο πρωτότυπο. Γιατί κάνατε αυτή την αλλαγή; Σχετίζεται με αυτό που μόλις μας είπατε, δηλαδή θέλατε να κάνετε ευάλωτη την ηρωίδα;
Όχι, δεν σχετίζεται. Η σκηνή είναι αποτέλεσμα μιας συνομιλίας που είχα με τον Ψαθά γράφοντας το έργο. Συνομίλησα πολύ μαζί του. Με τις σκέψεις του, με τον άυλο κόσμο του. Και ήθελα πολύ να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε και να του πω κάποια στιγμή τους λόγους για τους οποίους αυθαιρέτησα γύρω από αυτόν τον ρόλο. Ήθελα πολύ να του πω τα πώς και τα γιατί. Ζούσα και ζω καθημερινά με τον Ψαθά. Ζω με τον κόσμο του.
Η σκηνή καταχειροκροτείται από τον κόσμο…
Ναι, κάθε βράδυ. Είναι πολύ συγκινητικό! Όταν τον χαιρετάω στον ουρανό είναι απίστευτα συγκινητικό. Φανταστείτε ότι θα μπορούσε αυτή η σκηνή να είναι ηλίθια και μελό! Ο κόσμος καταλαβαίνει. Εισπράττει ότι είναι μια αληθινή συνομιλία, δεν είναι ότι κάνω το δικό μου. Αληθινά συνομίλησα με τον άνθρωπο. Αυτά δεν περιγράφονται, είναι πολύ βαθιά. Είναι τελείως εξελικτικές επικοινωνίες και για αυτό ο κόσμος τις πιάνει και συγκινείται. Δεν είναι ψεύτικο όλο αυτό.
Η Σουσού και ο Παναγιωτάκης στον Μπύθουλα
Υπάρχει κάποιο κομμάτι του έργου, μια σκηνή, οτιδήποτε που σας είναι γνώριμα από το περιβάλλον σας; Κάτι που να το έχετε ζήσει, κάποιος που να τον έχετε γνωρίσει;
Είχα υπόψη μου ένα πρόσωπο. Έναν κύριο από την Αλεξάνδρεια που ήταν γνωστός δικηγόρος. Όταν ήρθε στην Ελλάδα, πήγαμε σε ένα στάδιο και όταν τον πάτησε κατά λάθος ο κόσμος είπε δυνατά: «Να ’ξέραν ποιον πάτησαν!». Μου είχε φανεί πολύ αστείο και στο σπίτι γελούσαμε με αυτό πολύ. Και η Σουσού κάνει λίγο «αχ, να ‘ξεραν ποιαν…».
Έχει εκλείψει το πρόσωπο της Σουσούς από την ελληνική πραγματικότητα λόγω οικονομικής κρίσης;
Όχι, καθόλου! Φυσικά και δεν έχει εκλείψει! Είναι υπαρκτό, είναι εδώ. Είναι στο DNA του ανθρώπου να ψωνίζεται! Και αυτό έχει καλή και κακή πλευρά. Γιατί όταν ονειρεύεται ο άνθρωπος δημιουργεί, αλλά όταν ψωνίζεται καταρρέει. Είναι δυσδιάκριτο το όριο.
Η πρόσκληση για τους Θεσσαλονικείς!
Μέχρι πότε συνεχίζονται οι παραστάσεις;
Η περιοδεία ολοκληρώνεται με δύο παραστάσεις, στις 19-20/9, στη Θεσσαλονίκη, κάτι που με κάνει πολύ χαρούμενη. Έχω μάθει ότι περιμένουν πολύ να δουν το έργο, και πάω με μεγάλη χαρά. Παρόλο που δεν είμαι ο άνθρωπος των μετακινήσεων, γουστάρω πολύ που θα πάω με το… φτερό σε αυτή την αγαπημένη πόλη να αποχαιρετήσω τη Μαντάμ Σουσού!
Είστε Αιγυπτιώτισσα. Σημαίνει αυτό κάτι για εσάς; Έχετε αυτό την αίσθηση της έλλειψης της εδώ και της εκεί πατρίδας που έχουν άλλοι ομογενείς;
Συμβαίνει αυτό που λέτε με τους ανθρώπους που μεταναστεύουν. Έχουν δύο πατρίδες, είναι παντού ξένοι και παντού βρίσκουν τον τρόπο να ενσωματωθούν. Εγώ γεννήθηκα εκεί και έφυγα 7 χρονών. Συναισθηματικά έχω δέσιμο ‒ζει ένας ξάδερφός μου εκεί‒, όχι όμως πρακτικά. Έχω πάει δυο τρεις φορές ως ενήλικη και πάντα είναι σαν να ξέρω τι γίνεται. Είναι οικεία.
Εκεί στον Μπύθουλα όλα ήταν αλλιώς
Εάν μπορούσατε να αλλάξετε τρία πράγματα από την καθημερινότητα των Ελλήνων, ποια θα ήταν αυτά;
Ένα θα άλλαζα. Δεν θέλω τρία. Τη συνεννόηση. Όταν υπάρχει συνεννόηση όλα γίνονται. Εμείς δεν το έχουμε. Δεν υπάρχει εθνική συνεννόηση για να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω. Επικοινωνιακοί είμαστε οι Έλληνες, αλλά μεταξύ μας δεν μπορούμε να μην έχουμε φατρίες και διχόνοια. Μιλάω για την ανυπαρξία ενός μη εμφυλιακού τοπίου.
Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι;
Θα ήθελα να προσκαλέσω όλο τον κόσμο που δεν είδε φέτος τη Σουσού στο θέατρο, να έρθει να τη δει γιατί δεν ξέρω εάν και πότε θα εμφανιστεί ξανά. Είναι σπουδαίο πρόσωπο και αξίζει να τη γνωρίσουν!
Κείμενο: Πόπη Παπαγεωργίου.
Οι φωτογραφίες είναι του Γιώργου Καλφαμανώλη και παραχωρήθηκαν για τις ανάγκες της συνέντευξης.
- Το pontos-news.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της παράστασης που ανεβάζουν οι Θεατρικές Σκηνές.
- Οι παραστάσεις στο Θέατρο Δάσους θα πραγματοποιηθούν στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου. Η προπώληση εισιτηρίων γίνεται στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, τηλ. 2315-200200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ (Πλατεία Αριστοτέλους).