Ναι στη διαπραγμάτευση, χωρίς να σημαίνει ότι είναι δεδομένη θετική κατάληξη ή ότι γίνονται αποδεκτά τα αιτήματα των εταίρων του κοιτάσματος «Αφροδίτη», δηλαδή των Noble, Shell και Delek, φαίνεται να είναι η θέση του υπουργείου Ενέργειας.
Τη θέση αυτή αναμένεται ότι θα εκφράσει και στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα, θέτοντας επί τάπητος και τη θέση του για τη θεσμοθέτηση διαπραγματευτικής ομάδας.
Η διαπραγματευτική θέση του υπουργείου ξεκινά από το σημείο ότι υπάρχουν μελέτες για τα έσοδα από πωλήσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου με τρεις διαφορετικές διεθνείς τιμές πετρελαίου, χαμηλή, μέση και υψηλή, που είναι τα μεταβλητά στη φόρμουλα διαμόρφωσης των εσόδων.
Το κόστος ανάπτυξης του κοιτάσματος, το κόστος μεταφοράς και το κόστος υγροποίησης είναι γνωστά, αφού υπάρχουν και μελέτες και προσυμφωνίες.
Σύμφωνα με τους συμβούλους του υπουργείου –ΕΥΚ και BEICIP– μόνο στο ενδεχόμενο χαμηλής τιμής του πετρελαίου (στα $60 το βαρέλι) είναι οριακά βιώσιμες οι επενδύσεις των εταιρειών της κοινοπραξίας του «Αφροδίτη», για ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος.
Ωστόσο, οι τρεις εταιρείες έχουν υποβάλει το αίτημα για αλλαγή του καταμερισμού των εσόδων, και ως εταίρος στο κοίτασμα «Αφροδίτη» το υπουργείο Ενέργειας θεωρεί ότι δεν μπορεί να αρνηθεί το διάλογο, αφού ο κύριος στόχος είναι η διασφάλιση της ανάπτυξης του κοιτάσματος. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στο οποίο να συμφωνεί η Κυπριακή Δημοκρατία, εκείνο που θα ισχύει θα είναι οι όροι στο έγγραφο το οποίο οι Noble, Shell και Delek έχουν ήδη υπογράψει, και θα κληθούν να απαντήσουν όχι μόνο σε κυπριακό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, αν θα τιμήσουν ή όχι τις υπογραφές τους.
Από την άλλη, η πίεση προς την Κύπρο έρχεται από το γεγονός ότι η Αίγυπτος δεν θα είναι επ’ αόριστον ανοικτή για να δεχθεί φυσικό αέριο για υγροποίηση, αφού ένα τυχόν νέο σημαντικό κοίτασμα θα καλύψει τις δυνατότητες του τερματικού υγροποίησης.
Ούτε και οι αγοραστές στην ΕΕ θα περιμένουν την Κύπρο για να εξασφαλίσουν μακροχρόνια συμβόλαια για υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Στην πράξη, οι Noble, Shell και Delek ζητούν αλλαγή του συμβολαίου αναλογικού καταμερισμού με τρόπο που το σημερινό ισοζύγιο να αλλάξει προς όφελός τους, με επίκληση του γεγονότος ότι αν αφαιρεθούν τα περίπου $7 δισ. που θα κοστίσει η ανάπτυξη και εξυπηρέτηση του κοιτάσματος και η αποστολή του φυσικού αερίου και το κόστος υγροποίησης στα 15-20 χρόνια παραγωγής, στα $12 δισ. περίπου που απομένουν δεν τους αποφέρουν την αναμενόμενη στον τομέα κερδοφορία για τα κεφάλαια που καλούνται να επενδύσουν, αν διαμοιραστούν με το υφιστάμενο συμβόλαιο.
Όλα τα αιτήματά τους βασίζονται σε τιμή πετρελαίου $60 ανά βαρέλι, ενώ ήδη έχει ξεπεράσει τα $70. Την ίδια ώρα, οι εταιρείες είναι φανερό ότι παίρνουν και τα μηνύματα από την κοινή γνώμη της Κύπρου αλλά και του πολιτικού κόσμου.
Επίσης, το γεγονός ότι κάθε είδηση σε σχέση με το θέμα κάνει το γύρο του κόσμου –ιδιαίτερα μέσω ειδικών περιοδικών, εφημερίδων και ειδησεογραφικών πυλών του ίντερνετ– επηρεάζοντας αισθητά την εικόνα τους, είναι σημαντικό για διεθνείς εταιρείες που αποδίδουν μεγάλη σημασία σε παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή των μετοχών τους. Η δυσφήμιση, που συνοδεύει μια άρνηση να τιμήσουν εταιρείες τέτοιου επιπέδου τις υπογραφές τους, είναι κάτι που θα θέλουν να αποφύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι. […]
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανάλυση.
- Πηγή: philenews.com / Πέτρος Θεοχαρίδης.