Επιστημονικά ονομάζεται Hylaeus nubilosus, είναι γνωστή για το χαρακτηριστικό κίτρινο στην πλάτη της, δεν ζει σε κυψέλη και παράγει ένα προϊόν «τύπου σελοφάν» για τις φωλιές της. Ο λόγος για την αυστραλιανή μέλισσα, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος μιας και ίσως έχει την απάντηση για την παγκόσμια εξάρτηση από τα πλαστικά μιας χρήσης!
Μια εταιρεία βιοτεχνολογίας, η Humble Bee, ξεκίνησε ήδη τις προσπάθειες αξιοποίησης του υλικού που παράγει η συγκεκριμένη μέλισσα, το οποίο είναι μη τοξικό, αδιάβροχο, και ανθεκτικό στη φλόγα και στη θερμότητα.
«Τα πλαστικά σωματίδια και τα χημικά έχουν διαπεράσει τα οικοσυστήματα και τους οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, και αυτό είναι τρομακτικό. Στόχος μας είναι η αντιγραφή αυτού του υλικού που βρίσκεται στο φυσικό περιβάλλον», δήλωσε στη Sydney Morning Herald η Βερόνικα Χάργουντ Στίβενσον, η οποία δημιούργησε την Humble Bee στη Νέα Ζηλανδία.
Σε πρώτη φάση οι επιστήμονες αναλύουν τη γενετική σύνθεση του βιοπλαστικού μελετώντας τους αδένες των μελισσών. Η Humble Bee σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αρχικά το φυσικό υλικό για την κατασκευή αδιάβροχων υφασμάτων. Πάντως, σχολιάζοντας την ανακάλυψη ο καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Βικτόρια Ρίτσαρντ Φιρνό αρκέστηκε να πει: «Είναι πάρα πολύ καλό για να είναι αληθινό».
Ωστόσο, η εταιρεία, που ελπίζει να βγάλει στην αγορά το βιοπλαστικό σε πέντε χρόνια, τονίζει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα ηλεκτρικά και τα δομικά προϊόντα, και σημειώνει ότι τα χημικά που χρησιμοποιούνται για να αλλάξουν τις ιδιότητες του πλαστικού –όπως εκείνα που το καθιστούν αδιάβροχο– μπορεί να είναι επιβλαβή και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου ή στειρότητας.