Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού δοκιμίων, αφιερωμένων στο Έτος Τροίας 2018, όπως ανακηρύχτηκε από την UNESCO. Όπως κάνει γνωστό η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας του ΣΑΕ των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ στη σελίδα της στο Facebook, μεταξύ των εργασιών που έγιναν στη ρωσική γλώσσα την πρώτη θέση έλαβε η Εκατερίνα Ρέβκο-Λιναρντάτο (Ταγκανρόγκ, Ρωσία) και η Τατιάνα Γιαρεμτσούκ (χωριό αστικού τύπου Ντονσκόγιε, Ουκρανία). Μεταξύ των εργασιών που έγιναν στην ελληνική γλώσσα νικήτρια στέφθηκε η Μιράντα Μπερντζενισβίλι (Τιφλίδα, Γεωργία).
Οι νικητές θα λάβουν ως βραβείο ένα ταξίδι στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, καθώς και τη δημοσίευση του έργου τους στη ρωσόφωνη εφημερίδα «Μιρ ι Ομόνοια».
Στον διαγωνισμό, που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας του ΣΑΕ των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, από τις 10 Ιουνίου έως τις 20 Ιουλίου 2018, έλαβαν μέρος Έλληνες νέοι και φιλέλληνες από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ (Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία). Ο διαγωνισμός είχε στόχο τη διατήρηση και την ενίσχυση του ενδιαφέροντος για την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, την ανάπτυξη της καλλιτεχνικής προοπτικής της νεολαίας, τη διεύρυνση οριζόντων και την προσέλκυση του ενδιαφέροντος της νεολαίας για την ιστορία.
Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελείτο από τους: Ζάρικοβα Γιούλια, επικεφαλής της έδρας Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης, διδάκτωρ φιλολογίας, λέκτορας του κρατικού Πανεπιστημίου Μαριούπολης, Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, επικεφαλής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αμπγκάροβα Ίνγκα, δημοσιογράφος, εκδότης και αρχισυντάκτρια της ρωσόφωνης εφημερίδας Μιρ ι Ομόνοια.
Η αρχαία Τροία, που βρίσκεται στην περιοχή των Δαρδανελλίων (σημερινό Τσανάκκαλε της Τουρκίας), γιορτάζει φέτος 20 χρόνια από τη στιγμή που εντάχθηκε στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.