Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) σε συνεργασία με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ) παρουσιάζουν την περιοδική έκθεση με τίτλο «80 χρόνια ΕΜΧ: ιστορίες με άρωμα μαστίχας», στο Μουσείο Μαστίχας Χίου του Δικτύου Μουσείων ΠΙΟΠ (Πυργί, Θέση Ράχη – Τεπέκι).
Τα εγκαίνια, τα οποία ήταν προγραμματισμένα για το Σάββατο 28 Ιουλίου, αναβλήθηκαν λόγω των τραγικών γεγονότων που έπληξαν τη χώρα μας.
Η έκθεση άνοιξε για το κοινό την Τετάρτη 1η Αυγούστου και θα διαρκέσει έως τις 20 Ιανουαρίου 2019.
Παρουσιάζονται τεκμήρια για την ίδρυση και τη λειτουργία της Ένωσης, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την παραγωγή και το εμπόριο της μαστίχας. Πρωταγωνιστής είναι το αρχειακό υλικό της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου – τη συντήρηση, ταξινόμηση και διαφύλαξη του οποίου ανέλαβε από το 2017 το ΠΙΟΠ, με χρησιδάνειο διάρκειας 29 ετών. Τα αρχειακά τεκμήρια, είτε ως εκθέματα είτε ως υλικό, αναδεικνύονται μέσα από πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό αλλά και πρωτότυπα αντικείμενα, δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να ανακαλύψει την ιστορία της Ένωσης, πυλώνα της παραγωγικής και οικονομικής ζωής της Χίου.
Η έδρα της ΕΜΧ, στην πόλη της Χίου (φωτ.: Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου)
Ο νόμος που οδήγησε στη σύσταση των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών και την ίδρυση της Ένωσης ψηφίστηκε στις 10 Οκτωβρίου 1938. Η έκθεση αυτή ρίχνει, για πρώτη φορά, φως στα χρόνια πριν από το 1938, που υπήρξαν καθοριστικά για την ίδρυσή της.
Στα χρόνια που πέρασαν η Ένωση στήριξε τους παραγωγούς, αναβάθμισε τις παραγωγικές διαδικασίες, ενδυνάμωσε την τοπική οικονομία και κοινωνία, προσαρμόστηκε στις εξελίξεις και τις απαιτήσεις των διαφορετικών εποχών. Κυρίως, όμως, πέτυχε να συστηματοποιήσει την καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και τυποποίηση της μαστίχας, και να την καθιερώσει ως προϊόν με παγκόσμια φήμη και αναγνώριση.
Παρασκευή τσίκλας (φωτ.: Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου)
H επιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση βασίστηκε σε δεδομένα του Ερευνητικού Προγράμματος για τη δημιουργία του Μουσείου Μαστίχας Χίου. Το εποπτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε παραχωρήθηκε από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, τη Mediterra ΑΕ, τα ΓΑΚ – Αρχεία Νομού Χίου, τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Χίου, τη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής», τα Φωτογραφικά Αρχεία Μουσείου Μπενάκη, το Αρχείο Άρη Παπατζήκα, και από τους φωτογράφους Μαντώ Βασίλη, Δημήτρη Κοιλαλού, Θανάση Κοττά, Ισίδωρο Λοΐζο.
► Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά (εκτός Τρίτης) 10:00-18:00 (έως 15/10) και 10:00-17:00 (από 16/10).
- Πηγή: naftemporiki.gr.