Βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο του Μαρμαρά στη σημερινή γειτονιά του Αχίκαρπι, αλλά οι περαστικοί ίσως να μην γνωρίζουν ότι το ερειπωμένο κτήριο των 1.610 ετών από το οποίο περνούν οι σιδηροδρομικές γραμμές και ο αυτοκινητόδρομος είναι ένα από τα ελάχιστα δείγματα κοσμικής αρχιτεκτονικής των Βυζαντινών, το μόνο που έχει απομείνει από το Μέγα Παλάτιον της Κωνσταντινούπολης, το εκτενές συγκρότημα που στέγαζε την αυτοκρατορική οικογένεια και τις διοικητικές υπηρεσίες κατά την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Το παλάτι του Βουκολέοντα, ένα κτηριακό συγκρότημα δίπλα στη θάλασσα που διέθετε το δικό του λιμάνι, αναγέρθηκε από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Β’ και επεκτάθηκε από τον Ιουστινιανό.
Σύμφωνα με τους μελετητές, μιας και πλέον διατηρούνται ελάχιστα τμήματα του εσωτερικού χώρου, ο άνω όροφος ήταν έπαυλη ενώ το κάτω μέρος του ανακτόρου χρησίμευε ως στρατώνας. Το όνομα «Βουκολέοντας» συνδέεται με μια μαρμάρινη γλυπτή σύνθεση που ήταν τοποθετημένη στην αποβάθρα του λιμανιού και παρίστανε ένα βόδι και ένα λιοντάρι.
Τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με τη Daily Sabah, ο Μητροπολιτικός Δήμος Κωνσταντινούπολης πήρε το πράσινο φως για να προχωρήσει στην αναστήλωση του επιβλητικού παλατιού του Βουκολέοντα με στόχο να το μετατρέψει σε υπαίθριο μουσείο. Στην πρόταση αναφέρεται ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα δομικά στοιχεία και ότι για τους επισκέπτες θα φτιαχτεί ένα μονοπάτι από ξύλο προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι φθορές. Στα αναστηλωτικά σχέδια περιλαμβάνεται και ο φάρος, ενώ ανασκαφές θα γίνουν στην αποβάθρα, στο ανατολικό μέρος της οποίας θα κατασκευαστεί και μία κινστέρνα.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα αφαιρεθούν και όλα τα μεταγενέστερα σιδερένια στοιχεία, ενώ θα καθαριστούν και όλες οι μαρμάρινες επιφάνειες. Ανάμεσα στο συγκρότημα και στη σιδηροδρομική γραμμή που περνά από εκεί που βρισκόταν η κύρια αίθουσα του ανακτόρου θα κατασκευαστεί φράκτης από σφυρήλατο σίδερο.
(Πηγή μακέτας: t24.com.tr)
Όπως όλα τα ανάκτορα και τα ιδιωτικά μέγαρα της Κωνσταντινούπολης έτσι και το παλάτι του Βουκολέοντα λεηλατήθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης Άλωσης από τους Σταυροφόρους, το 1204. Μετά την απελευθέρωση της πόλης το 1261 η αυτοκρατορική οικογένεια έμεινε εκεί για μικρό διάστημα. Πολλοί περιηγητές που έφτασαν μετά την τέταρτη Σταυροφορία χρησιμοποίησαν το όνομα «Βουκολέων» για ολόκληρο το Μέγα Παλάτιον που είχε αφεθεί να καταρρέει. Κατά την Ύστερη Βυζαντινή περίοδο εγκαταλείφθηκε από τους Παλαιολόγους και μετατράπηκε σε φυλακή. Στους πρώτους οθωμανικούς αιώνες στη θέση του φτιάχτηκαν κατοικίες.