pontosnews.gr
Πέμπτη, 11/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

27 Ιουλίου γιορτάζει ο Άγιος Παντελεήμων, ο ιαματικός

Ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στον Πόντο. Την ημέρα της γιορτής του επικρατούσε αυστηρά αργία από κάθε χειρωνακτική εργασία

27/07/2023 - 9:07πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Γεννήθηκε στη Νικομήδεια. Γονείς του ήταν ο Ευστόργιος, ειδωλολάτρης γνωστός σε ολόκληρη τη Βιθυνία, και η χριστιανή Ευβούλη. Η μητέρα του πέθανε πρόωρα και ο πατέρας του τον μόρφωσε, στοχεύοντας να τον αναδείξει αξιωματούχο στην αυλή του αυτοκράτορα Μαξιμίνου. Εκτός από την ελληνική παιδεία, όμως, ο Παντελεήμων ειδικεύτηκε και στην ιατρική από τον γιατρό Ευφρόσυνο. Αργότερα γνωρίστηκε με τον χριστιανό ιερέα Ερμόλαο, που τον κατήχησε στο Χριστιανισμό και τον βάφτισε.

Στη συνέχεια άσκησε την ιατρική θεραπεύοντας δίχως αμοιβή τους φτωχούς, γι’ αυτό και ονομάστηκε Παντελεήμων, ενώ ως τότε το όνομά του ήταν Παντολέων.

Και καθώς δεν θεράπευε μονάχα, αλλά φρόντιζε και να ελεεί τους πεινασμένους, να προσφέρει άρτο σε όσους δεν είχαν να φάνε, καθιερώθηκε στη συνείδηση του λαού μας και ως «ο προστάτης των αρτοποιών».

Σε μια περίπτωση θεράπευσε έναν τυφλό και τον έκανε παράλληλα χριστιανό. Η θεραπεία εκείνη ώθησε τους ομοτέχνους του, που ήταν ειδωλολάτρες, να τον καταγγείλουν στις ρωμαϊκές Αρχές. Ο Παντελεήμων συνελήφθη τότε και βασανίστηκε.

Τέλος τον αποκεφάλισαν (το 305). Η μνήμη του γιορτάζεται στις 27 Ιουλίου. Το βίο του έγραψε ο Συμεών ο Μεταφραστής.

Ο Άγιος Παντελεήμονας ήταν ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός στον Πόντο, όπως αναφέρει ο Ιωάννης Μελετίδης. Ήταν γιατρός για όλες τις ασθένειες και τα σωματικά ελαττώματα. Χαρακτηριστικά έλεγαν: «Ούμπαν κοτζοί κι ούμπαν στραβοί στον Αι Παντελεήμονα» (όπου κουτσοί και όπου στραβοί, στον άγιο Παντελεήμονα).

Όλοι προσδοκούσαν ότι θα έβρισκαν γιατρειά από τον Άγιο. Μόνο η γερασμένη καρδιά, πίστευαν, δεν παίρνει θεραπεία.

«Οι άρρωστοι όλ’ χαίρουνταν, ελπίζ’νε να λαρούνταν, και μοναχόν το γερασμένον η καρδά λαρωμονήν ’κί παίρει» (οι άρρωστοι όλοι χαίρονταν, ελπίζανε να θεραπευτούν, και μόνο η γηρασμένη καρδιά θεραπεία δεν παίρνει).

Στον Πόντο και το Καρς υπήρχαν πολλές εκκλησίες και ξωκλήσια στη χάρη του Αγίου. Μάλιστα λέγεται πως την ημέρα της γιορτής του επικρατούσε αυστηρά αργία από κάθε χειρωνακτική εργασία. Εξαίρεση αποτελούσε μόνο η βοήθεια σε χήρες, ορφανά και ανήμπορους.

Η συρροή του κόσμου στα θρησκευτικά πανηγύρια, που είχαν και εμπορικό χαρακτήρα, ήταν ιδιαίτερα μεγάλη στα ξωκλήσια. Πήγαιναν και από μεγάλες αποστάσεις με τα πόδια, ως τάμα για να εναποθέσουν τις ελπίδες τους στον Άγιο για τη θεραπεία κάποιας ασθένειας. Μάλιστα, έταζαν ή έφερναν τάματα. Χαρακτηριστικοί είναι οι στίχοι ενός τραγουδιού: «Τάζ’νε λαμπάδας σον Αέρ’, ελάδ’ ’ς σην Παναΐαν, και τριπόπαδοι λουτρούεμαν ’ς σον Αε-Παντελεήμον» (τάζουν λαμπάδες στον άγιο Γεώργιο, λάδι στην Παναγία και λειτουργία από τρεις παπάδες στον άγιο Παντελεήμονα).

Τη βοήθεια του Αγίου την επικαλούνταν ακόμα και οι μουσουλμάνοι.

Άναβαν κεράκι και έφερναν τάματα – κατάλοιπο ίσως άλλων εποχών, ίσως πρώην χριστιανικής πίστης ή ακόμα και κρυπτοχριστιανοσύνης. Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολουθούσε διασκέδαση με χορούς και τραγούδια.

• Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια ποντιακού ελληνισμού (εκδ. Μαλλιάρης-Παιδεία, Θεσσαλονίκη)· vimaorthodoxias.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook Βασίλης Τσενκελίδης)
ΠΙΣΤΗ

Η Παναγία Σουμελά κατέφθασε στην Αθήνα – Μια ιστορική στιγμή πίστης και μνήμης για τον ποντιακό ελληνισμό

10/12/2025 - 11:36μμ
Με μεγαλοπρέπεια και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Καμπέρα, η τελετή ενθρόνισης του πρώτου επισκόπου της πόλης, θεοφιλεστάτου Αθηναγόρου (φωτ.: Bourdo Photography)
ΠΙΣΤΗ

Με λαμπρότητα έγινε η ενθρόνιση του πρώτου επισκόπου Καμπέρας, Αθηναγόρου

6/12/2025 - 4:14μμ
Στη Μονή Γενεθλίου Θεοτόκου Κλεισούρας όπου μόνασε η Οσία Σοφία (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Καστοριάς)
ΠΙΣΤΗ

Στους Αγίους Πάντες Καλλιθέας η τιμία χείρα της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας

5/12/2025 - 5:59μμ
(Φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)
ΠΙΣΤΗ

Πατήσια: Έρχεται στο ναό του Αγίου Ελευθερίου η ιερά εικόνα της Παναγίας Σουμελά

4/12/2025 - 9:44πμ
(Εικ.: Αγιογραφία orthodoxwiki.org/ freepik)
ΠΙΣΤΗ

Η Μικρασιάτισσα Αγία Βαρβάρα: Ο βίος, ο μαρτυρικός θάνατος από τον πατέρα της και τα έθιμα της Δράμας

4/12/2025 - 9:10πμ
(Φωτ.: Υπουργείο Τουρισμού)
ΠΙΣΤΗ

Όλγα Κεφαλογιάννη: Η υπουργός Τουρισμού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

3/12/2025 - 4:36μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο πάπας Λέων ΙΔ' στο μπαλκόνι του Οικουμενικού Πατριαρχείου (φωτ.: ΕΡΑ/Tolga Bozoglu)
ΠΙΣΤΗ

Μηνύματα ενότητας και ειρήνης έστειλαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο πάπας – Επίσκεψη του Λέοντα ΙΔ’ στην Αρμενική Αποστολική Εκκλησία

30/11/2025 - 1:48μμ
O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Λέων ΙΔ χοροστατούν στην δοξολογία στον Πατριαρχικό  Ι.Ν Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές)
ΠΙΣΤΗ

Άγιος Ανδρέας: Η Θεία Λειτουργία για τη θρονική γιορτή στο Φανάρι παρουσία του Πάπα της Ρώμης

30/11/2025 - 11:00πμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον πάπα Λέοντα στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (φωτ.: Γραφείο Τύπου Βατικανού)
ΠΙΣΤΗ

Η ενότητα των δύο εκκλησιών και το κοινό Πάσχα στο επίκεντρο της διακήρυξης Οικουμενικού Πατριάρχη και πάπα

29/11/2025 - 7:57μμ
Στιγμιότυπο από τη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (φωτ.: YouTube)
ΠΙΣΤΗ

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο πάπας Λέων ΙΔ’

29/11/2025 - 2:59μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

FIBA Europe Cup: Εντυπωσιακός ο ΠΑΟΚ, σκόρπισε την Πριεβίζντα

3 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook Βασίλης Τσενκελίδης)

Η Παναγία Σουμελά κατέφθασε στην Αθήνα – Μια ιστορική στιγμή πίστης και μνήμης για τον ποντιακό ελληνισμό

24 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

EuroCup: Σπουδαία νίκη του Άρη επί της Βενέτσια

44 λεπτά πριν
(Φωτ.: ebu.ch)

Κλυδωνίζεται η Eurovision: Μετά τις μαζικές αποχωρήσεις, εκτός και η Ισλανδία λόγω Ισραήλ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Basketball Champions League: Στους «16» η ΑΕΚ – Νίκησε στην παράταση τη Λέβιτσε

2 ώρες πριν
Bild: Οι 500 πλουσιότερες οικογένειες στην Ελλάδα ίσως πληρώσουν ένα ειδικό τέλος

Αίσιο τέλος για το γιοτ που είχε χαθεί ανοιχτά της Κύπρου – Εντοπίστηκαν σώοι οι τέσσερις επιβαίνοντες

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign