Όταν τον Απρίλιο του 2016 ο Τέρενς Κουίκ είχε ταξιδέψει στο Σαουθάμπτον στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης είχε τονίσει κάτι που ίσως δεν είναι γνωστό στον πολύ κόσμο: οι κάτοικοι αυτής της αμερικανικής πόλης όταν έμαθαν για την Επανάσταση του 1821 αποφάσισαν ομόφωνα τη μετονομασία της σε Ελλάδα! Αυτό είναι μόνο ένα στοιχείο που συνδέει την περιοχή με τους Έλληνες. Ένας ακόμα συνδετικός κρίκος είναι το ελληνικό φεστιβάλ της κοινότητας Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το οποίο για μία ακόμα χρονιά αναδείχθηκε σε πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς.
Και φέτος άνθρωποι κάθε ηλικίας και εθνικότητας έδωσαν το παρών και απόλαυσαν γνήσιες ελληνικές γεύσεις.
«Έρχονται απ’ όλο το Λονγκ Άιλαντ και για να δουν τον τρούλο και την αγιογραφία», σημείωσε στον Εθνικό Κήρυκα ο πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρλούτσος αναφερόμενος στον ορθόδοξο ναό της κοινότητας. Πάνω από 10.000 ήταν οι επισκέπτες του φεστιβάλ για τις ανάγκες του οποίου εργάστηκαν περί τους 140 εθελοντές και εθελόντριες. Κάθε φαγητό που προσφέρθηκε παρασκευάστηκε από την ελληνική κοινότητα. Στην πρώτη γραμμή ζήτησης ήταν το αρνί στη σούβλα και ο γύρος από γνήσιο κρέας.
Τρεις ομάδες παιδιών παρουσίασαν ελληνικούς χορούς, ενώ υπήρχε και ένας ξεχωριστός χώρος απ’ όπου όποιος επιθυμούσε μπορούσε να αγοράσει είδη παντοπωλείου και είδη τέχνης. Ιδιαίτερη θέση είχαν οι πίνακες ζωγραφικής της Δέσποινας Κωνσταντινίδη.
«Η αφρόκρεμα της Νέας Υόρκης έρχεται στο φεστιβάλ», σημείωσε ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος. Μεταξύ αυτών που βρέθηκαν στο Σαουθάμπτον ήταν ο επιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης, οι επενδυτές Τζιμ Χάνος και Μιχάλης Ψαρός, και δικαστές από την εβραϊκή κοινότητα.