Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, οι οποίες έκαναν πολλούς να θυμηθούν τον… Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον «πολέμιο» της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, από το Λουξεμβούργο τελικά βγήκε λευκός καπνός για την Αθήνα. Για ώρες, πάντως, η συνεδρίαση θύμιζε θρίλερ και μέρες του 2015 καθώς Γαλλία και Γερμανία κονταροχτυπήθηκαν σχετικά με την επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων από τον EFSF και το τελικό ποσό της δόσης.
Τελικά το Eurogroup τα ξημερώματα της Παρασκευής κατέληξε σε συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης: Η Ελλάδα θα λάβει δόση ύψους 15 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα θα υπάρχει μια παράταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF (κοντά στα 100 δισ.) στα 10 χρόνια, και μια επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης, επίσης κατά 10 χρόνια.
Από τα χρήματα που θα μπουν στα ελληνικά ταμεία τα 3,3 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή μέρους του χρέους προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ και για τη δημιουργία «μαξιλαριού» ρευστότητας ύψους 24,1 δισ. που θα εξασφαλίζει τη χώρα έναντι των αγορών για 22 μήνες.
(Πηγή: «Η Καθημερινή»)
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετά το τέλος της συνεδρίασης προσπάθησαν να δώσουν έναν πανηγυρικό τόνο κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. «Η ελληνική κρίση τελείωσε σήμερα», υποστήριξε ο Πιερ Μοσκοβισί, ενώ ο Μάριο Σεντένο υποστήριξε ότι με τα μέτρα που αποφασίστηκαν διασφαλίζεται μεσοπρόθεσμα η βιωσιμότητα του χρέους – στο ίδιο μήκος κύματος με τον επικεφαλής του Eurogroup ήταν και ο πρόεδρος της ΕΚΤ στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Η δε Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης θα αμβλύνουν τους κινδύνους για την εξυπηρέτηση του χρέους, επίσης μεσοπρόθεσμα.
«Στενός κορσές» στη μεταμνημονιακή εποχή
Εκτός από τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και το πλαίσιο του προγράμματος μεταμνημονιακής παρακολούθησης, το ανακοινωθέν του Eurogroup περιλαμβάνει και ένα παράρτημα δύο σελίδων στο οποίο σημειώνονται οι ελληνικές δεσμεύσεις για τα επόμενα δύο χρόνια.
Η Αθήνα έχει δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις στα δημοσιονομικά και στη δημόσια διοίκηση, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για ιδιωτικοποιήσεις.
Αν και δεν αναφέρεται ρητά, θεωρείται ότι στην παράγραφο για τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα «κρύβονται» οι μειώσεις των συντάξεων από το 2019 και η μείωση του αφορολόγητου από το 2020. Τέλος, η Ελλάδα έχει στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, και 2,2% από το 2023 έως το 2060.