Συγκινητικές στιγμές έζησαν όσοι βρέθηκαν σήμερα το απόγευμα στο εργοτάξιο της «Αγια-Σοφιάς». Σε μια λιτή τελετή, αλλά γεμάτη συναισθήματα, μνήμες και συμβολισμούς, χώμα από τις αλησμόνητες πατρίδες «μπόλιασε» το νέο γήπεδο της ΑΕΚ.
Δύο πρόσφυγες πρώτης γενιάς, η Ευαγγελία Στραβαρίδη 102 χρόνων και ο Σταυρίκος Παπαβραμίδης 106 ετών, υλοποιώντας την ξεχωριστή πρωτοβουλία του Συλλόγου Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών «Ρίζες» Χαλανδρίου και με την υποστήριξη της ΑΕΚ, έριξαν χώμα στα θεμέλια του νέου «σπιτιού» της ομάδας (στο σημείο όπου σύμφωνα με τα σχέδια θα δημιουργηθεί η έξοδος των αποδυτηρίων προς τον αγωνιστικό χώρο).
Πρώτος έριξε χώμα ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ Αλέξης Αλεξίου.
Ακολούθησε η Ευαγγελία Στραβαρίδη, έχοντας τη βοήθεια παιδιών (ανάμεσά τους και η εγγονή του παλαίμαχου της ΑΕΚ Στέλιου Σεραφείδη) που έδωσαν το παρών στην εκδήλωση μαζί με τους γονείς τους και έζησαν αυτές τις μοναδικές στιγμές στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.
«Νιώθω σαν να βρίσκομαι στην πατρίδα», είπε συγκινημένος ο γέροντας Σταυρίκος Παπαβραμίδης, ρίχνοντας με τη σειρά του το χώμα στα θεμέλια της «Αγια-Σοφιάς».
Ο Νίκος Καραμπουρνιώτης, πρόεδρος του συλλόγου «Ρίζες», είχε υπογραμμίσει στο pontosnews.gr πως αυτοί οι δύο άνθρωποι αποτελούν «τη ζωντανή ιστορία μας και θεωρούμε μεγάλη τιμή ότι θα τοποθετήσουν χώμα στο γήπεδο της ΑΕΚ από τις αλησμόνητες πατρίδες».
Να σημειώσουμε πως το χώμα είχε συγκεντρωθεί όλο το προηγούμενο διάστημα από περιοχές της Ιωνίας, του Πόντου (από την Παναγία Σουμελά), της Καππαδοκίας, της Κωνσταντινουπολης, κ.α.
Στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση παραβρέθηκαν περίπου 200 φίλαθλοι της ΑΕΚ που έζησαν με πάθος και συγκίνηση τις μοναδικές στιγμές, ενώ την ίδια ώρα, από πάνω τους, εργάτες και μηχανήματα συνέχιζαν πυρετωδώς να δουλεύουν για την ανέγερση του νέου γηπέδου της Ένωσης στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Το παρών, εκτός από τον πρόεδρο της Ερασιτεχνικής, έδωσε ο γενικός διευθυντής της «Δικέφαλος 1924» Νίκος Στράτος και ο αναπληρωτής διευθυντής Χρήστος Παπαδημητρίου. Η «Δικέφαλος ΑΕ» και ο Ν. Στράτος πρόσφεραν τιμητικές πλακέτες στους δύο πρόσφυγες πρώτης γενιάς.
Παραβρέθηκαν και μέλη της Ευξείνου Λέσχης Αχαρνών και Αττικής «Καπετάν Ευκλείδης» που έντυσαν μουσικά (ο Κώστας Κωστελίδης με τη λύρα του και ο Νίκος Σιδηρόπουλος με το νταούλι του) τη συγκινητική τελετή, παίζοντας το «Εκάεν και το Τσάμπασιν» και το «Πάρθεν η Ρωμανία». Δύο εμβληματικά τραγούδια που τραγούδησε ο Σταυρίκος Παπαβραμίδης.