Tο πολιτικό σύστημα της χώρας προτίμησε τα αδιαπραγμάτευτα μνημόνια, από τις αναγκαίες και έγκαιρες μεταρρυθμίσεις του κράτους, προκειμένου να διατηρήσει την εκλογική του πελατεία. Τώρα που αποδεικνύεται ότι η τακτική των μνημονίων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας δεν αποδίδει επαρκώς, προβαίνει στον πλέον επώδυνο συμβιβασμό, μετά το ξεπούλημα της Κύπρου, στην απεμπόληση της ελληνικότητας του Μακεδονίας με αντάλλαγμα μια γραβάτα!
Το ΑΕΠ των Σκοπίων είναι 10 δισ. ευρώ από τα οποία το 20%, οφείλεται στην ελληνική επιχειρηματικότητα, επίσης χιλιάδες Σκοπιανοί κατακλύζουν τις ελληνικές παραλίες τα καλοκαίρια. Ποιος ήταν ο συγκεκριμένος λόγος που επέβαλε αυτήν την πρεμούρα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε έξι μήνες; Ποιος κατέγραψε και με βάση ποια επιστημονική μέθοδο σύγκρινε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της συμφωνίας; Εκατομμύρια Έλληνες που δεν θρέφονται από τον κρατικό κορβανά, ζουν καθημερινά με τον εφιάλτη της οικονομικής τους εξαθλίωσης. Εκατομμύρια Έλληνες κάτω από διαφορετικούς διεθνείς συσχετισμούς στο μέλλον, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν την πίεση του μακεδονικού (πλέον) αλυτρωτισμού.
Στις διεθνείς σχέσεις, η πολιτική ηθική είναι ανύπαρκτη και όποιος δεν το καταλαβαίνει βαδίζει μέσα σε ναρκοπέδιο που νομίζει ότι είναι ανθόσπαρτος αγρός.
Η ειρήνη και η συνεργασία δεν είναι εξαγώγιμο ούτε επιβαλλόμενο προϊόν, χτίζεται από τους λαούς στην βάση της ανθρώπινης λογικής και της επιστημονικής αλήθειας. Η κυβέρνηση όφειλε να θέσει το θέμα σε δημόσια διαβούλευση και να αναθέσει σε ειδικά επιστημονικά επιτελεία τη διερεύνηση του ζητήματος, πριν αποφασίσει να βάλει την υπογραφή της. Τέτοιες ιστορικές αποφάσεις πρέπει να στηρίζονται επιπλέον και στην αρχή της δεδηλωμένης, εδώ δεν συνεδρίασε ούτε καν το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.
Όσο δε αφορά την ανάδειξη της Ελλάδας σε ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων, υπενθυμίζω πως ανάλογη προσδοκία με την παρότρυνση μάλιστα και του κράτους, υπήρξε από τη δεκαετία του 1990, όταν χιλιάδες επιχειρήσεις μετανάστευσαν στις όμορες χώρες του Βορρά, κάποιες μάλιστα έχοντας εξασφαλίσει και δάνεια από ελληνικές τράπεζες. Το όνειρο της οικονομικής διείσδυσης στα Βαλκάνια εξελίχθηκε από όνειρο σε εφιάλτη και φυσικά όχι εξαιτίας της ονομασίας των Σκοπίων.
Εάν ΝΑΤΟ και ΕΕ προχωρούσαν στις διαδικασίες ένταξης των Σκοπίων, παρακάμπτοντας τις ελληνικές αντιρρήσεις, η Ελλάδα θα εξακολουθούσε να αποτελεί τον πυρήνα της ιστορικής αλήθειας, που είναι αποδεκτή από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.
Η γειτονική χώρα όπως και να ονομαζόταν δεν θα είχε καμία διεθνή νομιμοποίηση για την εκδήλωση αλυτρωτικών προθέσεων σε βάρος της χώρας μας.
Η αναζήτηση λύσης με τα Σκόπια φαίνεται επιβεβλημένη, ώστε η γειτονική χώρα να μπει σε τροχιά ευρωπαϊκής προοπτικής και να περιοριστεί η τουρκική επιρροή, όμως οι επιμέρους λεπτομέρειες του συμβιβασμού αυτού, ενδεχομένως να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα και να επιδεινώσουν τους μελλοντικούς συσχετισμούς στην περιοχή, περισσότερο από την ίδια την ύπαρξη ή τη μετάθεση του προβλήματος. Η χρήση των όπλων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι επιτακτικό καθόσον είναι καθοριστικό, να γίνει με πλήρη σύνεση και περίσκεψη.
Η ελληνική διπλωματία απέψυξε το Σκοπιανό και το διαπραγματεύτηκε με προθυμία προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση, σαν να προσδοκούσε κάτι. Αυτό καταφαίνεται από το γεγονός ότι δεν περιορίστηκε στην διευθέτηση της ονομασίας, η οποία βραχυπρόθεσμα προσθέτει κεφάλαιο στην διπλωματική φαρέτρα της χώρας, τόσο έναντι των δανειστών, όσο και απέναντι στην Τουρκία, αλλά επιπλέον πέραν των αστερίσκων, ο Έλληνας ΥΠΕΞ υποχώρησε ή παραχώρησε την γλώσσα και την εθνικότητα, με συνέπεια η συμφωνία αυτή να εμπεριέχει την δυναμική να λειτουργήσει ως Δούρειος Ίππος. Ο πρωθυπουργός ακόμα και αν η κυβέρνηση εξασφαλίσει την μείωση ή την αναδιάρθρωση του χρέους, δεν θα φορέσει πλέον γραβάτα, αφού η σημειολογία και οι αρνητικοί συνειρμοί θα παραπέμπουν στην ολέθρια συμφωνία των Πρεσπών. Εάν η χώρα δεν μπει σε τροχιά ανάπτυξης για να απαλλαχθεί σύντομα από τη φαύλη σπείρα της αυτοκαταστροφής, και οι συμβιβασμοί αλλά και το μέγεθος των συνεπειών τους θα πολλαπλασιαστούν.
Τέλος ας έχουμε υπόψη μας ότι οι νικητές του αμερικανικού εμφυλίου περιέθαλψαν στα νοσοκομεία τους, τους ηττημένους στρατιώτες, αποδίδοντας σε λάθος εκτίμηση και όχι σε προδοτική πρόθεση την στάση των συμπατριωτών τους. Οι κατάρες της Εκάβης ταλαιπώρησαν πολλές φορές τον τόπο μας. Μακάρι να είναι λανθασμένες οι παραπάνω εκτιμήσεις και οι εθνικισμοί στα Βαλκάνια να γίνουν χθες.
Γιώργος Μουρουζίδης