Κι όμως μερικές χιλιάδες ταπεινών σκόρδων έδωσαν εισιτήριο σε μια ολόκληρη πόλη για να κατακτήσει μια θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες! Χρειάστηκαν 20.000 σκόρδα και περίπου 16 ώρες δουλειάς έτσι ώστε να σχηματιστεί μια ενιαία πλεξούδα σκόρδων μήκους 612 μέτρων και 70 εκατοστών και να καταρριφθεί το υφιστάμενο ρεκόρ των 255 μέτρων που κατείχε η Ουγγαρία.
Πρωταγωνίστρια του εγχειρήματος ήταν η Δήμητρα Αθανάσοβα Τζορίδου, κάτοικος της Νέας Βύσσας Ορεστιάδας.
«Ήταν πάρα πολύ δύσκολη εμπειρία. Ευτυχώς τα καταφέραμε. Τα πήγαμε πάρα πολύ καλά. Περάσαμε το Ρεκόρ Γκίνες και το προσπεράσαμε με αρκετά μέτρα», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του δύσκολου εγχειρήματος η βασική πρωταγωνίστρια που αν και ήταν εκείνη που το έφερε εις πέρας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι συνέβαλαν στην προσπάθεια και τη στήριξαν. «Σήμερα γιορτάζει όλη η Βύσσα και πιστεύω ότι το αξίζει. Θέλω να ευχαριστήσω όλον τον κόσμο, για την υποστήριξη. Τους φίλους μου, το σύλλογο, στην οικογένειά μου, το Επιμελητήριο Έβρου, το συνεταιρισμό σκορδοπαραγωγών», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η αφίσα προαναγγελίας του εγχειρήματος
Όλα άρχισαν όταν το Επιμελητήριο Έβρου αποφάσισε να προβάλλει ένα προϊόν του νομού, στο πλαίσιο της έκθεσης Alexpo 2018. «Απευθυνθήκαμε στον αγροτικό συνεταιρισμό παραγωγής, επεξεργασίας, εμπορίας σκόρδου της Ν. Βύσσας και σε συνεργασία στείλαμε το έγγραφό μας στο Γκίνες. Είμαστε εδώ από τις 7 το πρωί τη Δευτέρα. Η προσπάθεια ήταν στα 300 μέτρα αλλά επειδή είχαμε αρκετά σκόρδα συνεχίσαμε μέχρι να τελειώσουν όλα» εξήγησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Τοψίδης, υπογραμμίζοντας πως «με αυτή την προσπάθεια πλέον το σκόρδο της Ν. Βύσσας καταγράφεται παγκοσμίως και όλες οι μεγάλες αγορές θα μπορούν μέσω του διαδικτύου να το αναζητούν».
Η Δήμητρα Αθανάσοβα Τζορίδου επί τω έργω
Ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας σκόρδου Ν. Βύσσας Αναστάστιος Γιακμοκλίδης, που διέθεσε τις 20.000 σκόρδα, υπογράμμισε πως «στη Βύσσα παράγεται το 60-70% της ελληνικής παραγωγής σκόρδου ανά την Ελλάδα. Είναι ένα πολύ ποιοτικό προϊόν στο οποίο προσπαθούμε να δώσουμε ένα brand name».
Ειδική μνεία στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου προϊόντος, έκανε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης της Π.Ε. Έβρου, Πασχάλης Παπαδάκης. «Πριν τρία χρόνια, και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ορεστιάδας, κάναμε ανάλυση και σύγκριση του σκόρδου Ν. Βύσσας με πέντε άλλα σκόρδα τόσο εγχώρια όσο και εξωτερικού. Διαπιστώθηκε ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του είναι τα καλύτερα, ενώ η ουσία αλλισίνη που βοηθάει σε πάρα πολλές ασθένειες, είναι πολύ περισσότερη σε ποσότητα και ποιότητα σ’ αυτό το σκόρδο, που θα έπρεπε ήδη να είναι ΠΟΠ.»
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, που πραγματοποιήθηκε στον χώρο της έκθεσης «Alexpo 2018» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τα 20.000 σκόρδα, που αντιστοιχούν σε καλλιέργεια περίπου δύο στρεμμάτων, διενεμήθη στους πολυάριθμους επισκέπτες της έκθεσης, η αυλαία της οποίας έπεσε, χθες βράδυ, με την κατάκτηση της σημαντικής αυτής διάκρισης.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Λ.Π.