Η αγάπη της για καθετί ποντιακό και η θέλησή της να ακουστεί η Γενοκτονία των Ποντίων στα πέρατα του κόσμου οδήγησαν τη δραστήρια εκπαιδευτικό Βασιλική Τσανακτσίδου να δημιουργήσει μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο Genocide – A true story. Η πρεμιέρα της ταινίας, που δημιουργήθηκε με την αμέριστη βοήθεια της Ποντιακής Κοινότητας Νόργουοκ «Ο Πόντος» (Pontian Society «Pontos» of Norwalk), αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2019 σε φεστιβάλ κινηματογράφου στη Νέα Υόρκη.
«Η ταινία είναι ένας φόρος τιμής για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων που συμπληρώνονται το έτος 2019» δήλωσε η Βασιλική Τσανακτσίδου στο pontos-news.gr.
Η δημιουργός της ταινίας, με καταγωγή από την Ακρινή Κοζάνης, ένα ποντιοχώρι όπου μέχρι και σήμερα τα παιδιά μιλούν την ποντιακή διάλεκτο, σπούδασε παιδαγωγικά και σωματική αγωγή στη Γερμανία και σήμερα ζει στην Αμερική. Ενεργό μέλος της Ποντιακής Κοινότητας Νόργουοκ «Ο Πόντος», φιλοδοξεί να μεταφέρει στις νεότερες γενιές όλα όσα είχε ακούσει από την Πόντια γιαγιά της που την μεγάλωσε.
«Όταν, έφηβη, μίλησα στη γιαγιά μου για την Αντιγόνη, την ασυμβίβαστη ηρωίδα, εκείνη μου απάντησε γεμάτη πόνο “πούλλι μ’, εμείς στην πατρίδα πολλές Αντιγόνες είχαμε”. Μου μίλησε για τις γυναίκες που κατα τη διάρκεια της πορείας θανάτου πέθαιναν τα παιδιά τους στα χέρια τους και οι Τούρκοι δεν τους επέτρεπαν να τα θάψουν και εκείνες ύψωναν την ψυχή τους και αρνιόντουσαν να προχωρήσουν χωρίς να κάνουν το καθήκον τους. Μια από αυτές τις γυναίκες είναι και η ηρωίδα της ταινίας» εξομολογήθηκε στο pontos-news.gr η Β. Τσανακτσίδου.
Στιγμιότυπο από τα γυρίσματα της ταινίας
Στην ταινία μικρού μήκους εμφανίζονται ερασιτέχνες ηθοποιοί της Ποντιακής Κοινότητας Νόργουοκ και τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Αμερική και την Ελλάδα. Τα κείμενα και το σενάριο έχει επιμεληθεί η Β. Τσανακτσίδου, την καλλιτεχνική επιμέλεια και την οργάνωση της παραγωγής έχει ο Παναγιώτης Θεδωρίδης, τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Τρύφων Ζήσης, ενώ η μουσική που ακούγεται σε όλη την ταινία είναι του Θεόφιλου Πουταχίδη, από την Καμπάνα του Πόντου .
Ελένη Κάλλη