Αυστηρότερη επιτήρηση μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα αλλά χωρίς νέους όρους προανήγγειλε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά ότι θα υπάρξει νέο μνημόνιο. Όπως εξήγησε, κάθε χώρα που παίρνει δάνειο από το μηχανισμό τίθεται σε διαδικασία μεταμνημονιακής επιτήρησης, η οποία, όμως, σε αυτή την περίπτωση θα είναι πιο σφιχτή, όχι μόνο γιατί η Ελλάδα έχει δανειστεί περισσότερα αλλά και γιατί θα λάβει περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ συναντήθηκε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, παρουσία του Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Ο επικεφαλής του ESM εξήγησε ότι η επιτήρηση θα αφορά το αν υλοποιούνται τα όσα έχουν προσυμφωνηθεί, όπως είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η τελευταία δόση για τη δ’ αξιολόγηση θα είναι 10-12 δισ. ευρώ, ποσό που θα χρησιμοποιηθεί κυρίως ως «μαξιλάρι ασφαλείας» μετά το πρόγραμμα προκειμένου να καθησυχαστούν οι αγορές για τη ρευστότητα της Ελλάδας.
Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι έχουν εκφραστεί κάποιες ανησυχίες για το μέλλον, αλλά συμπλήρωσε ότι έχουν δοθεί ισχυρές εγγυήσεις από την ελληνική κυβέρνηση για τη συνέχιση της υλοποίησης τους. Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι στη συνάντηση με τον επικεφαλής του ESM συζητήθηκαν το επικείμενο Eurogroup, τα μέτρα για το χρέος και η μεταμνημονιακή παρακολούθηση. Ειδικά για το χρέος επισήμανε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι και συνδυασμοί για να πάρει η Ελλάδα αυτό που της υποσχέθηκε το Eurogroup πέρσι.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που αφορά το υπερταμείο και τον ESM, και οι δύο αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν πρόκειται για ενέχυρο και υποθήκη των επιχειρήσεων που έχουν περάσει στο υπερταμείο, αλλά για εγγύηση.