Εκατό είναι ο ανώτατος αριθμός πυρηνικών όπλων που αρκεί να έχει μια χώρα για την ασφάλειά της, και οτιδήποτε πέραν αυτού –όπως συμβαίνει με τα χιλιάδες πυρηνικά των ΗΠΑ και της Ρωσίας– είναι περιττό, αυξάνοντας υπέρμετρα τους κινδύνους χωρίς λόγο.
Αυτή είναι η εκτίμηση μιας νέας επιστημονικής μελέτης, που θεωρεί ότι ο βασικός στόχος (η αποτροπή ενός επιτιθέμενου) επιτυγχάνεται θαυμάσια με τα 100 πυρηνικά.
Περισσότερα από τα 100 κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, φέρνοντας αποσταθεροποίηση, υποστηρίζουν ο καθηγητής Τζόσουα Πιρς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και ο επίκουρος καθηγητής Ντέιβιντ Ντένκενμπέργκερ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Τενεσί με άρθρο τους στο περιοδικό Safety με τίτλο «Ένα εθνικό πραγματιστικό όριο ασφαλείας για τις ποσότητες των πυρηνικών όπλων».
Η εκτίμηση για το «πλαφόν» των πυρηνικών βασίζεται στο συνυπολογισμό διαφόρων παραγόντων – από το κόστος συντήρησής ενός εκτεταμένου πυρηνικού οπλοστασίου ως τις συνέπειες για την ίδια τη χώρα που θα πυροδοτήσει αυτά τα όπλα (επιπτώσεις στο κλίμα, σε ζωτικές υποδομές και στις μεταφορές, στη διατροφική ασφάλεια κ.ά.). Σήμερα σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περίπου 15.000 πυρηνικά όπλα, τα οποία κατέχουν εννέα χώρες: ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Γαλλία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ (δεν το έχει παραδεχθεί επίσημα) και πιο πρόσφατα η Β. Κορέα. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ο συνολικός αριθμός τους θα πρέπει να πέσει το πολύ στα 900.
«Με 100 πυρηνικά όπλα έχει κανείς ακόμη τη δυνατότητα πυρηνικής αποτροπής, αποφεύγοντας όμως την πιθανή “οπισθοκρότηση” από ένα πυρηνικό φθινόπωρο που θα σκοτώσει τους δικούς σου ανθρώπους. Αν χρησιμοποιήσουμε ως ΗΠΑ 1.000 πυρηνικά όπλα εναντίον κάποιου εχθρού και αυτός δεν ανταποδώσει καθόλου, θα δούμε περίπου 50 φορές περισσότερους Αμερικανούς να πεθαίνουν από όσους την 11η Σεπτεμβρίου, μόνο και μόνο εξαιτίας των συνεπειών των δικών μας όπλων σε μας», δήλωσε ο Πιρς.
Όπως είπε, είναι η πρώτη μελέτη που αναδεικνύει πόσο επικίνδυνη είναι και πόσο «μπούμερανγκ» μπορεί να γυρίσει η χρήση των πυρηνικών για την ίδια τη χώρα που τα χρησιμοποιεί, ιδίως εξαιτίας των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα εξαπλωθούν παγκοσμίως.
Η αυξημένη στάχτη και σκόνη στην ατμόσφαιρα μετά τις εκρήξεις και το κάψιμο των πόλεων, η μείωση της ωφέλιμης ηλιακής ακτινοβολίας που φθάνει στη Γη αλλά και η αύξηση της επιβλαβούς υπεριώδους ακτινοβολίας, η μείωση της θερμοκρασίας και των βροχών, η πτώση της γεωργικής παραγωγής και η έλλειψη τροφίμων κτλ. θα αφήσουν αναπόφευκτα το αποτύπωμά τους και στη χώρα που επιτέθηκε με τα πυρηνικά, ακόμη κι αν δεν υπάρξει ένας πυρηνικός «χειμώνας», αλλά ένα πυρηνικό «φθινόπωρο».
Σύμφωνα με τις μακάβριες εκτιμήσεις των ερευνητών, αν οι ΗΠΑ χρησιμοποιήσουν μόνο 100 πυρηνικά όπλα εναντίον πυκνοκατοικημένων πόλεων της Κίνας, από τις αρχικές εκρήξεις θα πεθάνουν πιθανώς πάνω από 30 εκατομμύρια άνθρωποι. Η ηλιακή ακτινοβολία θα μειωθεί κατά 10% έως 20% και οι βροχές κατά σχεδόν 20%, με συνέπεια η παγκόσμια γεωργική παραγωγή να συρρικνωθεί κατά 10% έως 20%, πράγμα που θα έχει περαιτέρω επιπτώσεις στη θνησιμότητα κυρίως λόγω υποσιτισμού εκατομμυρίων ανθρώπων. Δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί τι μπορεί να συμβεί αν η επίθεση γίνει με 1.000 και όχι με 100 πυρηνικά όπλα…
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.