Μετά από 1.500 χρόνια σιωπής και εγκατάλειψης, το 2015 οι αρμόδιες τουρκικές Αρχές αποφάσισαν να φέρουν και πάλι στη… ζωή την ιστορική μονή του Αγίου Νικολάου στην παρευξείνια κωμόπολη Κιγίκιοϊ που ανήκει στην περιφέρεια της Βιζύης της επαρχίας των Σαράντα Εκκλησιών (τουρκικά: Kırklareli) στην Ανατολική Θράκη.
Ο Άγιος Νικόλαος είναι υπόσκαφος λαξευτός βυζαντινός ναός, μέρος μοναστηριακού συγκροτήματος που οικοδομήθηκε τον 6ο αιώνα.
Τα έργα αναστήλωσης του ναού βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, και, όπως δήλωσε στο Anadolu ο διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού Νετζμί Ασάν, το κόστος του έργου θα ανέλθει στα 201.000 ευρώ. Τα χρήματα είναι ευρωπαϊκά και προέρχονται από το Instrument of Pre-Accession Cross Border Cooperation Program.
Ο Άγιος Νικόλαος αναμένεται να παραδοθεί στο τέλος του 2018. Όταν ανοίξει πλήρως για το κοινό (σήμερα μόνο μερικά σημεία του μοναστηριακού συγκροτήματος είναι προσβάσιμα) θα αποτελέσει σημαντικό πόλο τουριστικής έλξης. Μάλιστα, ο Νετζμί Ασάν χαρακτήρισε τη μονή σήμα κατατεθέν της περιοχής και τόνισε ότι θα γίνει τόσο διάσημη όσο η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα. «Πρόκειται για μια σπάνια κατασκευή. Πρέπει να γίνει πολύ καλή διαφήμιση, αν και το κράτος μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει καλή δουλειά σε αυτό το κομμάτι», σημείωσε ο επικεφαλής της διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού.
Πέρσι περίπου 250.000 τουρίστες, κυρίως από τα Βαλκάνια, επισκέφθηκαν τον Άγιο Νικόλαο και ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες αναστήλωσης.