Με παλμό, συνθήματα, πανό και μεγάλη συμμετοχή, ιδιαίτερα της νέας γενιάς, ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 21:00 η φετινή πορεία διαμαρτυρίας προς την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα για την 103η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Το ηχηρό μήνυμα που έστειλαν οι διαδηλωτές ήταν διπλό: αφενός ότι κρατούν άσβεστη τη μνήμη των προγόνων τους, θυμάτων της Γενοκτονίας, αφετέρου ότι σήμερα, 100 χρόνια μετά την ανεξαρτησία της Αρμενίας, αυτό που φαίνεται είναι ότι απέτυχε το σχέδιο της εξόντωσης του αρμενικού λαού από τους Τούρκους.
Η πορεία ξεκίνησε γύρω στις 19:00 από το Σύνταγμα. Εκεί, όπου εκατοντάδες άνθρωποι μαζεύτηκαν από νωρίς το απόγευμα, μπροστά από το περίπτερο της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδας. Φωτογραφίες, ιστορικά κείμενα, ντοκουμέντα από τον εκτοπισμό και τις σφαγές των Αρμενίων, μαζί με ενημερωτικό υλικό, κέντρισαν το ενδιαφέρον ακόμη και των περαστικών από την πλατεία.
«Η πορεία ήταν μεγαλειώδης και χαρακτηρίστηκε από τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού νέων και παιδιών, καθώς και Αρμενίων όλων των ηλικιών. Όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, δεν μας επετράπη να πλησιάσουμε στην τουρκική πρεσβεία, η οποία δεν παρέλαβε και το υπόμνημα που θέλαμε να καταθέσουμε. Υπήρξε και η πρόταση, με αρκετή δόση σαρκασμού, να κολλήσουμε το υπόμνημα σε ένα δέντρο, κάτι που φυσικά δεν έγινε. Συμμετείχε στην πορεία η Ποντιακή Νεολαία, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ», τόνισε στο pontos-news.gr ο Σέρκο Κουγιουμτζιάν, πρόεδρος Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας.
(Πηγή: Αρμενική Νεολαία Ελλάδας / Facebook)
Στο υπόμνημα, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι «103 χρόνια μετά το αποτρόπαιο έγκλημα της Γενοκτονίας 1.500.000 Αρμενίων, η Τουρκία δεν έχει αλλάξει. Όσο κι αν προσπαθεί η τουρκική διπλωματία να εξωραΐσει τις μαύρες σελίδες της τουρκικής ιστορίας και να αμβλύνει τις εντυπώσεις από το διεθνές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε, η ιστορική αλήθεια παραμένει και ο αρμενικός λαός απαιτεί τη δικαίωση. Ενωμένοι σαν μια γροθιά οι Αρμένιοι, στη Δημοκρατία της Αρμενίας, το ελεύθερο Αρτσάχ και μέχρι το τελευταίο άκρο της αρμενικής διασποράς, συνεχίζουν τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, με αμείωτη ένταση, και απαιτούν από την Τουρκία το αυτονόητο:
- Την αναγνώριση και καταδίκη της Γενοκτονίας 1.500.000 αθώων Αρμενίων το 1915 και την ανάληψη των ευθυνών που αυτή συνεπάγεται.
- Την επιστροφή των παράνομα κατεχομένων ιστορικών αρμενικών εδαφών, στο νόμιμο δικαιούχο τους, τον αρμενικό λαό.
- Την επιστροφή των αστικών και εκκλησιαστικών περιουσιών.
Πέραν αυτών, η Τουρκία οφείλει να μεταβάλλει τη στάση της ως προς τις σχέσεις της με την Δημοκρατία της Αρμενίας και ως προς το ζήτημα του Αρτσάχ:
- Να άρει αμέσως τον αποκλεισμό που έχει επιβάλλει στη Δημοκρατία της Αρμενίας.
- Να σταματήσει την άκριτη υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν, σε πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο, και να συμβάλλει στις πρωτοβουλίες για εξεύρεση μιας οριστικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος του Αρτσάχ».
Στην πορεία, που ξεκίνησε από το Σύνταγμα με τη μεγάλη σημαία της Αρμενίας, συμμετείχε η ΕΠΟΝΑ (με το δικό της μεγάλο πανό), καθώς και συλλογικότητα Κούρδων. Ακούστηκαν διάφορα συνθήματα κατά της Τουρκίας και όχι μόνο («Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας», «Το Καραμπάχ ανήκει στην Αρμενία», «Λευτεριά-δικαίωση», κ.ά.).
Η πορεία κατέληξε στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Ρηγίλλης. Εκεί, δυνάμεις της Αστυνομίας δεν επέτρεψαν στην αντιπροσωπεία των Αρμενίων να πλησιάσει στην τουρκική πρεσβεία. Στο σημείο αυτό, μπροστά από την ΛΑΕ, συνεχίστηκε η διαδήλωση με συνθήματα και ομιλίες από εκπροσώπους νεολαιίστικων οργανώσεων, που έκαναν αναφορές στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Κύπρο και ζήτησαν την άμεση αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
Η πορεία ολοκληρώθηκε με χορό κότσαρι έξω από τη ΛΑΕ καθώς και με καύση ομοιωμάτων του Ταλαάτ Πασά και του προέδρου Ερντογάν «ως συνεχιστή της πολιτικής του», όπως σημείωσαν. Πριν από την πορεία είχε προηγηθεί η δοξολογία στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης στο μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στη Νέα Σμύρνη. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη, με δοξολογία στην αρμενική εκκλησία και πορεία προς το τουρκικό προξενείο και θα ολοκληρωθούν με πολιτική εκδήλωση στην Καβάλα.
Χρήστος Τέλιος, Σοφία Λυσιόβα
- Φωτογραφίες: Αρμενική Νεολαία Ελλάδας.