Ένα άρθρο που γράφτηκε από Τούρκο δημοσιογράφο πριν από δύο χρόνια αλλά περιγράφει με σαφή τρόπο αυτά που συχνά αρνούμαστε να δούμε οι Ελλαδίτες, ειδικά όσοι δεν έχουμε εικόνα από την πραγματική κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης αλλά και τον αγώνα που δίνει προσωπικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για να κρατήσει ψηλά την Ορθοδοξία, φιλοξενεί σήμερα το pontos-news.gr.
Πρόκειται για μετάφραση του αρθρογράφου μας Σάββα Καλεντερίδη από την τουρκική εφημερίδα «Yeni Akit» και αρχικά δημοσιεύτηκε στο μπλογκ Ινφογνώμων Πολιτικά:
Για το θέμα στο οποίο θα αναφερθώ έχουν γραφτεί πολλά. Γι’ αυτό θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι αντίθετος σε καμία θρησκεία και σε κανένα θρησκευτικό δόγμα. Από τη στιγμή που δεν επιτίθεται στη δική μου πίστη και δεν παρεμποδίζει τη άσκηση των δικών μου θρησκευτικών καθηκόντων, δεν ανακατεύομαι… Ούτε ενδιαφέρομαι… Δεν με απασχολεί… Θέλω όλες οι θρησκείες να είναι ελεύθερες στην πατρίδα μου.
Όμως από τη στιγμή που η πύλη της «προσευχής», παρά τους φοβερούς ισχυρισμούς που υπάρχουν για το θέμα αυτό, παραμένει με πείσμα κλειστή, ενώ δεν υπάρχει καμία υποχρέωση και καμία καταπίεση εκ μέρους του κράτους, έχω δικαίωμα να ρωτήσω: «Γιατί κρατάτε κλειστή αυτήν την πύλη εδώ και 195 χρόνια;»
Η πύλη για την οποία γίνεται η αναφορά, είναι η κεντρική πύλη του Ρωμαίικου Πατριαρχείου του Φαναρίου… Αυτήν την πύλη, που την κρατούν κλειστή εδώ και 195 χρόνια, μεταξύ τους τα μέλη του Ρωμαίικου Πατριαρχείου του Φαναρίου την αποκαλούν «Πύλη του Μίσους». Από τη στιγμή που η κάθε πύλη του Ρωμαίικου Πατριαρχείου του Φαναρίου, πριν και μετά την Άλωση της Πόλης, όπου ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, ονομαζόταν «Πύλη της Πίστης», γιατί μία την ονομάζουν «Πύλη του Μίσους»;
Η είσοδος στο Πατριαρχείο γίνεται από τη μικρή πλάγια πύλη που βρίσκεται αριστερά της κεντρικής. Στην ερώτηση γιατί κρατάτε κλειστή αυτήν την πύλη δεν μπορούν να δώσουν μια λογική απάντηση. Αν επιμείνετε, θα ακούσετε κάτι τέτοιο:
«Μπροστά από την πύλη αυτή απαγχονίστηκε ο πατριάρχης Γρηγόριος και θάφτηκε εκεί. Γι’ αυτό την κρατάμε κλειστή, επειδή δεν θέλουμε να περνάμε πάνω από το μνήμα του».
Όμως στα οθωμανικά αρχεία δεν υπάρχει κάτι που να λέει ότι εδώ θάφτηκε ο πατριάρχης Γρηγόριος. Κι αυτό είναι φυσικό. Για εκείνους που σκότωναν δι’ απαγχονισμού, δεν τηρούσαν αρχεία για τον τόπο ταφής τους.
Όμως είναι γνωστό ότι ο πατριάρχης Γρηγόριος απαγχονίστηκε μπροστά από αυτήν την πύλη. Για ποιο λόγο; Γιατί απαγχονίστηκε εκείνος ο πατριάρχης, από τη στιγμή που οι Οθωμανοί σέβονταν πάντα τις θρησκείες και ο Μωάμεθ ο Πορθητής έδειξε σεβασμό και αναγνώρισε ως θεσμό το Ρωμαίικο Πατριαρχείο;
Η αιτία είναι ότι πρόδωσε την πατρίδα!…
Συνοπτικά, έγιναν τα εξής: Το 1821 ξέσπασε μια μεγάλη ρωμαίικη επανάσταση στον Μωριά. Οι επαναστάτες σκότωσαν χιλιάδες Τούρκους. Τα μωρά τα σούβλιζαν μέσα στην κοιλιά της μάνας τους. Τα κορίτσια και τις νύφες τα έπαιρναν με τη βία οι επαναστάτες στα βουνά.
Ο σουλτάνος Μαχμούτ Β΄ ανέθεσε στον σαδραζάμη [πρωθυπουργό] Μπεντερλί Αλή Πασά την αποστολή εξουδετέρωσης των επαναστατών. Αφού αντιμετωπίστηκε η επανάσταση, άρχισαν οι συλλήψεις των υπευθύνων. Ανάμεσα στα έγγραφα που έπεσαν στα χέρια των Αρχών είναι και μια «επιστολή προδοσίας» του πατριάρχη του Ρωμαίικου Πατριαρχείου Φαναρίου, Γρηγόριου Ε΄ προς τον τσάρο της Ρωσίας Αλέξανδρο (με βάση μια άλλη καταγραφή, η επιστολή δόθηκε από τον εκ Κριμαίας Γιουνούς Μπέη που ήλθε στην Κωνσταντινούπολη, στον σαδραζάμη Μπεντερλί Αλή Πασά, και έτσι έγινε γνωστή η ύπαρξη και τα σχέδια της «Φιλικής Εταιρείας», της μυστικής οργάνωσης των Ελλήνων).
Μετά από αυτό, με εντολή του σαδραζάμη γίνεται εισβολή στο Πατριαρχείο τα μεσάνυχτα. Οι αρχές κατάσχουν όλα τα έγγραφα. Έτσι αποδεικνύεται με έγγραφα ότι το Πατριαρχείο λειτουργούσε ως επιτελικό «Κέντρο των Εξεγερμένων Αναρτών».
Έτσι παραπέμπονται σε δίκη ο πατριάρχης και όσοι άλλοι εμπλέκονται στην επανάσταση με βάση τα έγγραφα που έχουν κατασχεθεί. Επιβάλλονται διάφορες ποινές. Στον πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄ επιβάλλεται η ποινή του θανάτου δι’ απαγχονισμού. Απαγχονίζεται μπροστά από την κεντρική πύλη του Πατριαρχείου (10 Απριλίου 1821).
Λένε λοιπόν ότι η πύλη αυτή από την ημέρα εκείνη είναι κλειστή και την αποκαλούν «Πύλη του Μίσους» και ότι θα την ανοίξουν όταν κρεμάσουν εκεί έναν από τους ηγέτες της Τουρκίας και περάσει η Κωνσταντινούπολη στα χέρια των Ρωμιών.
Εν τω μεταξύ, να μην ξεχνάμε και το όνομα που έχει ο δρόμος που περνά μπροστά από το Πατριαρχείο: Οδός Σαδραζάμη Αλή Πασά… Επίσης, να μην ξεχνάμε τι είπε ο «Παναγιώτατος πατριάρχης» την ώρα που βρισκόταν στην κρεμάλα: «Έκανα το χρέος μου». Το χρέος του ήταν να στείλει εκείνη την επιστολή στον Τσάρο της Ρωσίας;
Ο τσάρος της Ρωσίας Αλέξανδρος Α΄
Να δούμε τώρα και ένα «πληροφοριακό σημείωμα»: Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας απαγχονίστηκαν τρεις πατριάρχες. Ο πρώτος ήταν ο πατριάρχης Κύριλλος (1638 – επί Σουλτάνου Μουράτ Δ΄, επειδή έβαλε ανάμεσα στους ορθοδόξους θρησκευτικά μίση). Ο δεύτερος ήταν ο πατριάρχης Παρθένιος Γ΄ (1657 – με διαταγή του σαδραζάμη Κιοπρουλού Μεχμέτ Πασά, για προδοσία της πατρίδας, επειδή πρόσφερε στήριξη στον Βοεβόδα της Βλαχίας που είχε επαναστατήσει). Ο τρίτος ήταν ο πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ (1821 – για προδοσία της πατρίδας, επειδή σχεδίασε την επανάσταση του Μοριά).
Όσο για το τι έγραφε στην επιστολή του ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄, προς τον Τσάρο της Ρωσίας Αλέξανδρο, που ήταν το τεκμήριο της προδοσίας, αυτό θα το δούμε στο αυριανό μας άρθρο…
Yavuz Bahadıroğlu
- Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Yeni Akit στις 31 Οκτωβρίου 2016 και μεταφράστηκε κατά λέξη από τον Σάββα Καλεντερίδη.