Με στόχο την ενημέρωση για την προφορική ιστορία, την αξία των προφορικών μαρτυριών, τις τεχνικές συλλογής και επεξεργασίας τους (συνεντεύξεις, απομαγνητοφωνήσεις, αποδελτιώσεις) και την αξιοποίησή τους παράλληλα με τις γραπτές πηγές στην έρευνα και ανάδειξη ιστορικών θεμάτων, πολλοί φοιτητές αλλά και απλός κόσμος παρακολούθησε το σεμινάριο που συνδιοργανώθηκε από την Έδρα Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ, το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού (ΙΑΠΕ) και το Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 22 Μαρτίου.
Διακεκριμένοι ομιλητές έκαναν εκτενή αναφορά στην αξία της προφορικής ιστορίας διαφωτίζοντας το ακροατήριο.
Το σεμινάριο άνοιξε ο επίκουρος καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στους σκοπούς και τους στόχους της Έδρας και εξήγησε τους λόγους της συνεργασίας με τους δύο άλλους συλλόγους στη διοργάνωση του σεμιναρίου. Αργότερα το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης Γιώργος Χατζηκυριακίδης, ο οποίος τόνισε τις πολύπλευρες δράσεις του Συλλόγου με στόχο τη διάδοση του ποντιακού ελληνισμού στις επόμενες γενιές.
Κ. Χατζηκυριακίδης
Πρώτος ομιλητής ήταν ο Βασίλης Γούναρης (καθηγητής Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων και διευθυντής Εργαστηρίου Βοηθητικών Επιστημών Ιστορίας), ο οποίος τόνισε τη σημασία της προφορικής ιστορίας στην επιστήμη. Στο βήμα ανέβηκε ύστερα ο Κ. Χατζηκυριακίδης κάνοντας μια αναδρομή στα δικά του φοιτητικά χρόνια και πώς μυήθηκε και ο ίδιος στην προφορική ιστορία μέσω του καθηγητή του Κωνσταντίνου Φωτιάδη.
Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες του Γιώργου Αντωνίου (επίκουρος καθηγητής στην επώνυμη έδρα Εβραϊκών Σπουδών), της Ελένης Ιωαννίδου (ιστορικός – Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού) και της Μαρίας Καζαντζίδου (ιστορικός -Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού), οι οποίοι τόνισαν τη σημασία των προφορικών συνεντεύξεων και μαρτυριών στην Ιστορία.
Στόχος της Έδρας Ποντιακών Σπουδών μέσω της διοργάνωσης παρόμοιων εκδηλώσεων, παράλληλα με την προβολή της σημασίας της προφορικής ιστορίας, είναι η συγκρότηση εθελοντικής ερευνητικής ομάδας για την εκπόνηση προγραμμάτων συγκέντρωσης προφορικών μαρτυριών (όπως λ.χ. για τον ελληνισμό της πρώην ΕΣΣΔ στον Εύξεινο Πόντο και την κεντρική Ασία, καθώς και στον ελλαδικό χώρο μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ), και η δημιουργία σχετικού αρχείου προφορικής ιστορίας.
- Πηγή: efxinospontos.gr.
- Φωτογραφίες: Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης.