Ο ελληνικός πολιτισμός επηρέαζε πάντα την περιοχή της σημερινής Γεωργίας: Από την Αργοναυτική Εκστρατεία, τη διάχυση της Ορθοδοξίας, μέχρι και την αποστολή του Νίκου Καζαντζάκη, μετά τη Γενοκτονία των Ποντίων.
Η ελληνική γλώσσα ακουγόταν πάντα στη φίλη χώρα κυρίως γιατί στη σύγχρονη εποχή διαβιούσαν εκεί πάνω από 120.000 Πόντιοι ομογενείς.
Στο πλαίσιο αυτής της ιστορικής παράδοσης, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας διοργάνωσε στις 17-18/3/2018 διημερίδα για τους Έλληνες δασκάλους που διδάσκουν εκεί την ελληνική γλώσσα. Συγκεκριμένα στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας, όπου υπάρχει Ινστιτούτο Κλασικής Φιλολογίας, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, συναντήθηκαν δάσκαλοι ελληνικών από όλη τη χώρα για να επιμορφωθούν και να αποφασίσουν από κοινού τις μελλοντικές δράσεις για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού σε μια περιοχή ελληνικής επιρροής από την Αρχαιότητα.
(Φωτ.: Facebook / Greek Youth of Black Sea and Central Asia Region)
Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Πλευράκης, οι δράσεις αυτές θα υλοποιηθούν μέσα στο 2018, υπό την αιγίδα της ΓΓΑΕ. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο διαγωνισμός «Χρυσόμαλλο Δέρας», όπου χιλιάδες παιδιά από τη Γεωργία διαγωνίζονται στην ελληνική γλώσσα, ή οι εκδηλώσεις «Στα ίχνη του Καζαντζάκη και του Ζορμπά» αναφορικά με την παρουσία του μεγάλου διανοητή στην περιοχή, ο οποίος μετά την Γενοκτονία των Ποντίων κατόρθωσε να μεταβεί εκεί εκπροσωπώντας το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας και να διασώσει αρκετούς ομογενείς, κάτι που τον επηρέασε βαθιά. Θα διοργανωθούν επίσης δράσεις αφιερωμένες στη μνήμη του Οδυσσέα Δημητριάδη, παγκοσμίως διακεκριμένου αρχιμουσικού με πολύχρονη κεντρική παρουσία στα μουσικά δρώμενα της Σοβιετικής Ένωσης, τον οποίο ο Ροστροπόβιτς είχε αποκαλέσει «τελευταίο των Μοϊκανών»
Σήμερα ο εγγονός του αρχιμουσικού, Οδυσσέας Δημητριάδης, είναι ο δραστήριος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας.
Η ελληνική ομογένεια –παρόλο που μεγάλο μέρος των μελών της ζει κι εργάζεται στην Ελλάδα ή αλλού– παραμένει ισχυρή, έχει σοβαρή πολιτική και πολιτιστική επιρροή και διατηρεί ισχυρή θέληση να κρατήσει την ελληνική γλώσσα και να αποτελέσει στιβαρή γέφυρα μεταξύ των δύο κρατών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που πολλά μέλη της είτε στη Γεωργία είτε στη Ρωσία είτε στην Ελλάδα είναι διακεκριμένοι εκπρόσωποι τόσο του καλλιτεχνικού όσο και του επιχειρηματικού τομέα, με τεράστια κοινωνική απήχηση και με μεγάλη προσφορά στον ελληνισμό.
(Φωτ.: Facebook / Greek Youth of Black Sea and Central Asia Region)
Η αντιπροσωπεία της ΓΓΑΕ επισκέφθηκε τον τόπο καταγωγής πολλών εξ αυτών στην ενδοχώρα της Γεωργίας και συγκεκριμένα στο οροπέδιο της Τσάλκας, όπου το ποντιακό στοιχείο διατήρησε τη θρησκευτική παράδοση και την εθνική συνείδηση κάτω από αντίξοες συνθήκες (Γενοκτονία, διώξεις, δύσκολη αγροτική ενασχόληση σε υψόμετρο 1.500 μέτρων), και μάλιστα η επίσκεψη στο κοιμητήριο με τα ελληνικά μνήματα επιβεβαίωσε με συγκινητικό τρόπο τη συνεχή παρουσία Ελλήνων στην περιοχή.
Η παρουσία αυτή –όπως δήλωσε ο Δημήτρης Πλευράκης– θα συνεχιστεί με τη βοήθεια τόσο της ομογένειας όσο και του Ινστιτούτου Ελληνικών Σπουδών, αφού Ελληνόπουλα αλλά και παιδιά της Γεωργίας μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα και θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα σε εκπαιδευτικά προγράμματα του υπουργείου Εξωτερικών.
- Αναδημοσίευση από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.