Τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως ανέφερε στο ΡΙΚ ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες περιβαλλοντικές έρευνες στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Το Ocean Investigator, το ένα από τα δύο υποστηρικτικά σκάφη της ExxonMobil, φτάνει σήμερα στο λιμάνι της Λεμεσού.
Οι έρευνες της ExxonMobil με τη χρήση υποβρύχιων ρομπότ θα διαρκέσουν τέσσερις εβδομάδες.
Πληροφορίες της εφημερίδας Φιλελεύθερος αναφέρουν ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να απαντήσει στην… αμερικανική άφιξη, αλλά δεν θα ακολουθήσει την τακτική των Navtex που χρησιμοποίησε με το γεωτρύπανο της ιταλικής ENI. Διπλωματικές πηγές που επικαλείται ο Ανδρέας Πιμπίσιης αναφέρουν ότι η Άγκυρα δεν θα εμποδίσει την ExxonMobil να φτάσει στο οικόπεδο 10, αλλά εξετάζει κινήσεις αντιπερισπασμού. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι η αποστολή τουρκικού γεωτρύπανου για την πραγματοποίηση ερευνητικής γεώτρησης σε κάποιο σημείο της Κύπρου.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ένας από τους προβληματισμούς που υπάρχουν είναι τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Τουρκία στείλει το γεωτρύπανο αμέσως μετά τη Σύνοδο της Βάρνας, και αφού έχει εξασφαλίσει μια σειρά από οφέλη.
Ενδιαφέρον από τη Shell
Την ίδια ώρα, το Bloomberg αποκαλύπτει ότι αυξάνεται το ενδιαφέρον για το κυπριακό φυσικό αέριο. Η βρετανική Shell, λέει το δημοσίευμα, επιδιώκει να κλείσει συμφωνία αγοράς με την Κύπρο και το Ισραήλ για τα επόμενα δέκα χρόνια. Το δημοσίευμα επιβεβαίωσε ο Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες και αρκέστηκε να αναφέρει ότι είναι κοντά η σύναψη των σχετικών συμφωνιών.
Σύμφωνα με το Bloomberg η συμφωνία θα υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους και θα αφορά κυπριακό και ισραηλινό φυσικό αέριο 10 δισ. κυβικών μέτρων από τα κοιτάσματα «Αφροδίτη» και «Λεβιάθαν» με τίμημα τα 25 δισ. δολάρια.