Με θέμα: «Η ποντιακή μουσική τον 21ο αιώνα: Σκέψεις και προοπτικές» η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ διοργανώνει επιστημονική ημερίδα με σκοπό να παρουσιάσει το παρόν και το μέλλον της ποντιακής μουσικής. Λίγο πριν από την έναρξη της ημερίδας, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Μαρτίου (ώρα 10:00) στους χώρους της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, τρεις ομιλητές μοιράζονται στο pontos-news.gr τα συναισθήματά τους για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση.
Στην ημερίδα συμμετέχουν επιστήμονες, ερευνητές και δημιουργοί οι οποίοι θα ενημερώσουν το κοινό για την ποντιακή μουσική κατά τον 21ο αιώνα στον ελλαδικό χώρο.
Θα εξεταστούν και θα αναλυθούν οι διαφορετικές όψεις του φαινομένου της ποντιακής μουσικής (ιστορικές, ανθρωπολογικές, κοινωνικές, μουσικολογικές, ερμηνευτικές, γλωσσικές), θα συζητηθούν οι προκλήσεις και τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι δημιουργοί (στιχουργοί, μουσικοί, ερμηνευτές), καθώς και η αναγκαιότητα δημιουργίας ψηφιακού αρχείου ποντιακής μουσικής. Επιπλέον θα αναδειχθούν ιδέες, τάσεις και προοπτικές στο χώρο της ποντιακής μουσικής δημιουργίας και έρευνας.
Χρήστος Καλιοντζίδης (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
Για τη θεωρία και σύσταση της ποντιακής μουσικής θα μιλήσει ο μουσικολόγος Χρήστος Καλιοντζίδης. Η ομιλία του έχει τίτλο «Τροπική συμπεριφορά στην ποντιακή μουσική», και όπως μας εξηγεί η εισήγησή του θα εμβαθύνει σε πιο επιστημονικό επίπεδο για την ποντιακή μουσική. «Θεωρώ απαραίτητες τέτοιου είδους πρωτοβουλίες υπό την αιγίδα του ΑΠΘ και της Έδρας Ποντιακών Σπουδών, ώστε ο κόσμος να μπορεί πλέον να ενημερωθεί σε πιο επιστημονικό επίπεδο για όλους τους τομείς της ποντιακής παράδοσης και κληρονομιάς» ανέφερε στο pontos-news.gr, ενόψει της ημερίδας.
Μ. Χατζηκαμάνου
Στο ποντιακό τραγούδι, στην εξέλιξη του και στη θέση της γυναίκας τραγουδίστριας στην ποντιακή μουσική σκηνή θα αναφερθεί η μουσικός Μελίνα Χατζηκαμάνου, η οποία αισθάνεται μεγάλη χαρά και τιμή που θα συμμετάσχει σε μια τέτοια πρωτοβουλία. «Ό,τι αφορά τον ποντιακό πολιτισμό εν γένει πιστεύω πως πρέπει να μας απασχολεί, να μας ενδιαφέρει και να παλεύουμε για το ιδανικό της συνέχισης της παράδοσής μας. Η ημερίδα είναι ανοιχτή στο κοινό, άρα περιμένουμε τον κόσμο να προσέλθει προκειμένου να ενημερωθεί για την ποντιακή μουσική» τονίζει.
Ο Γ. Γκόσιος και το βιβλίο του «Χρύσανθος – Ένας θρύλος περνάει στο σήμερα»
«Η συμμετοχή μου σε αυτή την επιστημονική ημερίδα, πλάι σε νέους και αξιόλογους επιστήμονες, είναι παρά πολύ τιμητική. Θεωρώ πως θα βγουν χρήσιμα συμπεράσματα μέσα από την εμπειρία, τη γνώση αλλά και τον προβληματισμό» αναφέρει ο καθηγητής μουσικής και ερμηνευτής Γιαννης Γκόσιος με αφορμή τη συμμετοχή στην ημερίδα. Το θέμα που θα αναλύσει ο ίδιος έχει να κάνει με τη διδασκαλία του ποντιακού τραγουδιού, αλλά και τη σημασία του βιώματος στην εκμάθηση.
Η ημερίδα θα χωρίζεται σε πρωινές και απογευματινές συνεδρίες και θα είναι ανοιχτή στο κοινό.
- Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των συνεδριών ΕΔΩ.
Ελένη Κάλλη