Σε ιστορικά χαμηλά βρίσκεται η τουρκική λίρα έναντι του ευρώ, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από τον οίκο Moody’s. Μάλιστα, η Goldman Sachs εκτιμά πως η λίρα θα αποδυναμωθεί περαιτέρω, καθώς οι ανισορροπίες της χώρας «αναβοσβήνουν στο κόκκινο».
Η UniCredit στοιχηματίζει ότι οι επενδυτές θα κερδίσουν, εάν ποντάρουν σε νέα πτώση της λίρας.
Κι αυτό γιατί ο πληθωρισμός της Τουρκίας επιβραδύνεται λιγότερο από το αναμενόμενο και το εμπορικό ισοζύγιο επιδεινώνεται. «Οι αγορές πιθανόν να τιμωρήσουν τη λίρα μέχρι και αμέσως μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας, αν υποτεθεί ότι διατηρεί τα επιτόκια αμετάβλητα», αναφέρει ο αναλυτής της UniCredit Κίραν Κόσικ. Παράλληλα, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Τουρκία αναμένεται να εμφανίσει το μεγαλύτερο έλλειμμα από οποιαδήποτε άλλη αναδυόμενη οικονομία φέτος.
Στην έκθεσή του ο οίκος Moody’s υποστηρίζει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να επικεντρώνεται σε βραχυπρόθεσμα μέτρα και δεν προχωρά σε θεμελιώδεις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ο πληθωρισμός παραμένει σε διψήφιο αριθμό, απομακρυνόμενος από τον στόχο του 5% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα, ενώ η ανεργία κυμαίνεται στο 10%. Η διάβρωση των εκτελεστικών θεσμών συνεχίζεται στην Τουρκία με τις «εκκαθαρίσεις» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.
Παράλληλα, ο γεωπολιτικός κίνδυνος που απορρέει από την πρόσφατη εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο της Συρίας, καθίσταται ολοένα πιο έντονος. Κλείνοντας, ο οίκος υπολογίζει στο 3,5% με 4% τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας το τρέχον και το αμέσως επόμενο χρόνια, ενώ, σε ό,τι αφορά στον λόγο του ακαθάριστου δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ, αναμένεται να ανέλθει σε 28% στο τέλος του 2017, έναντι μέσου όρου 46% για τις χώρες με παρόμοια αξιολόγηση.
Αντίδραση Ερντογάν στην υποβάθμιση με επίθεση στην Ελλάδα
Η υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s προκάλεσε την οργή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έστρεψε τα βέλη του εναντίον της Ελλάδας, αμφισβητώντας τα κριτήρια για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. «Ποια είναι τα κριτήρια σας; Αποκαλύψτε τα κριτήρια σας πρώτα. Οι γείτονες μας βυθίζονται, είναι εξαντλημένοι. Σας ξέρουμε καλά», ανέφερε.
Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας υποβαθμίστηκε κατά μία βαθμίδα στο Ba2, ενώ το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα αναβαθμίστηκε σε Β3 από Caa2.