Η παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του αφιερωματικού τόμου με τίτλο «Βαρθολομαίος – Αποστολή και Όραμα», του αρχιδιακόνου του Οικουμενικού Θρόνου και καθηγητή π. Ιωάννη Χρυσαυγή, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του γενικού προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.
Παρών ήταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αλλά και μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Ιεράρχες του Θρόνου, επίσημοι και ένα πολυπληθές ακροατήριο.
Την ελληνική έκδοση προλογίζουν ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Στο βιβλίο σκιαγραφείται η προσωπικότητα και η πορεία της πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Περιλαμβάνονται επίσης σε ξεχωριστή ενότητα, υπό τον τίτλο «Τιμής ένεκεν», κείμενα σημαντικών διεθνών προσωπικοτήτων, που απευθύνουν λόγο τιμής, αβροφροσύνης και εκτίμησης προς το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη, μεταξύ των οποίων ο επίτιμος Πάπας Βενέδικτος και οι πρώην αντιπρόεδροι των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και Αλ Γκορ.
Στην ομιλία του, με την οποία έκλεισε την εκδήλωση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε λόγους ευχαριστίας, πρώτα «προς τον αγαθοδότην Θεόν», λέγοντας: «Τίποτε, Τιμιώτατοι αδελφοί και προσφιλέστατα τέκνα εν Κυρίω, δι᾿ ημάς τους πιστούς χριστιανούς, δεν είναι ιδικόν μας ατομικόν κατόρθωμα, τα πάντα είναι δώρον της αφάτου φιλανθρωπίας του Θεού, της Θείας χάριτος, εν τη κοινωνία της Εκκλησίας». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: «Η δε Χάρις του Θεού του ελέους, ‘’η τα ασθενή θεραπεύουσα και τα ελλείποντα αναπληρούσα»”, ηξίωσεν ημάς να καταστώμεν διάκονος των θείων μυστηρίων και να φυλάσσωμεν νυν ως Οικουμενικός Πατριάρχης, ομού και ομοθυμαδόν μετά των εν τη Πόλει ανυστάκτων φρουρών των πατρώων παραδόσεων, ενισχυόμενοι από τας προσευχάς και την αγάπην των εν πάση τη δεσποτεία Κυρίου τέκνων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, την πνευματικήν παρακαταθήκην της Ορθοδοξίας και του Γένους, την πάνσεπτον κληρονομίαν των Μαρτύρων της πίστεως, τους ναούς και τα αγιάσματά μας, τα τίμια λείψανα των Αγίων και τας ιεράς εικόνας, την πάμφωτον λειτουργικήν ζωήν, τα σχολεία και τα λοιπά ιδρύματά μας, τον τρόπον του βίου των Ορθοδόξων, οι οποίοι δεν έκλεισαν ποτέ τους οφθαλμούς, τα ώτα και το στόμα αυτών απέναντι εις το κακόν, εις την αλλοίωσιν της αληθούς πίστεως, εις την αδικίαν και την φαλκίδευσιν του ανθρωπίνου προσώπου, αγαπώντες τον Χριστόν εν τω ανθρώπω και τον άνθρωπον εν τω Χριστώ, εν μια καρδία, ‘’τα άνω φρονούντες” (πρβλ. Κολ. γ’, 2-3) και ‘’τη προσευχή προσκαρτερούντες” (Ρωμ. ιβ’, 12), αφορώντες εις τον Ιησούν Χριστόν, τον αρχηγόν και τελειωτήν της πίστεως ημών, χωρίς την οποίαν δεν υπάρχει ούτε ειρήνη με τον εαυτόν μας, ούτε αληθής κοινωνία μετά του πλησίον, ούτε ειρήνη με την κτίσιν, ούτε ελπίς αιωνιότητος».
Στον συναισθηματικά φορτισμένο λόγο του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μνημόνευσε με ευγνωμοσύνη τους γονείς και τους καθηγητές του και θυμήθηκε τα χρόνια της φοίτησής του στη «σιωπηλή», από το 1971, Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης. «Κατά τα επτά έτη ως μαθητής και ιεροσπουδαστής εν τη κατά Χάλκην Ιερά Θεολογική Σχολή, εδιδάχθημεν να μοιραζώμεθα την ζωήν, να μαθητεύωμεν συμμαθητεύοντες, να εφαρμόζωμεν το ‘’αλλήλων τα βάρη βαστάζετε” (Γαλ. στ’, 2). Όντως, εις την Τροφόν Σχολήν η συμβίωσις ήτο συναλληλία και αλληλεγγύη, εμπειρία κοινωνίας, η πράξις ήτο σύμπραξις και συνεργασία, συνυπάρχειν εν Ευχαριστία και προσευχή, εν αφιερώσει εις τον ιερόν σκοπόν της κοινής μαρτυρίας εν τω κόσμω και της διακονίας του ανθρώπου».
Σε ό,τι αφορά την έκδοση του τόμου στα ελληνικά και την παρουσίαση του στην Πόλη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον πρέσβη Ευάγγελο Σέκερη, γενικό πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, για τη φιλοξενία της εκδήλωσης στο ιστορικό Σισμανόγλειο Μέγαρο, στον συγγραφέα του βιβλίου αρχιδιάκονο π. Ιωάννη Χρυσαυγή, στον μεταφραστή και επιμελητή της ελληνικής έκδοσης Βασίλη Αργυριάδη, στον πατριαρχικό φωτογράφο Νικόλαο Μαγγίνα για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού, καθώς και προς τον εκδοτικό Οίκο ΑΘΕΝS Bookstore Publications.
Θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες για τη γλαφυρή παρουσίαση του βιβλίου απηύθυνε ακόμη προς τον δρα Χρυσόστομο Σταμούλη, καθηγητή στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα Βίγκα, Άρχοντα Μ. Χαρτοφύλακα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και πρόεδρο της Κοινότητας Νεοχωρίου, και στη δημοσιογράφο πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου.
Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατέληξε: «Ιερώτατοι αδελφοί και αγαπητά τέκνα εν Κυρίω, Γενεά παρέρχεται και γενεά έρχεται, και, κατ᾿ άνθρωπον, ουδείς γνωρίζει ποίον και πώς θα είναι το μέλλον της ανθρωπότητος. Ημείς, όμως, οι χριστιανοί, έχομεν ακράδαντον βεβαιότητα ότι το μέλλον θα είναι σωτήριον εν Χριστώ, αφού ο Χριστός είναι ‘’χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας” (Εβρ. ιγ’, 8), είναι ‘’το άλφα και το ωμέγα, ο πρώτος και ο έσχατος, η αρχή και το τέλος” (Αποκ. κβ’, 13). Και γνωρίζομεν ότι η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία θα παραμείνη εις το διηνεκές τόπος αγιασμού και μαρτυρίας της καινής εν Χριστώ ζωής, της αγάπης και της καταλλαγής, κέντρον φιλοθέου και φιλανθρώπου διακονίας. Εύχεσθε και υμείς πάντες, οι συναχθέντες αδελφοποθήτως σήμερον εις το Σισμανόγλειον Μέγαρον επί τη παρουσιάσει του πρότριτα κυκλοφορηθέντος τύποις παρόντος βιβλίου, διά την Μητέρα Εκκλησίαν, όπως ο Κύριος της δόξης, δυνάμει του αεί προσκυνουμένου Τιμίου και ζωοποιού Σταυρού, πρεσβείαις δε της Αγιοπρώτου Παναγίας της Παμμακαρίστου και πάντων των Αγίων, σκέπη και κρατύνη αυτήν, διά να δίδη την καλήν μαρτυρίαν της ‘’αγιωτάτης” εις Χριστόν πίστεως, της ‘’ουδέποτε εκπιπτούσης” αγάπης και της ‘’μη καταισχυνούσης” ελπίδος».
Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, ο εκδότης του αφιερωματικού τόμου Αλέξανδρος Καραβάνης, ενώ για το βιβλίο μίλησε και ο συγγραφέας αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου π. Ιωάννης Χρυσαυγής.
Αναδημοσίευση από ΑΠΕ-ΜΠΕ.