Θύμα βανδαλισμών, λαθρανασκαφών και αδιαφορίας, παρά το γεγονός ότι οι πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για το παλαιότερο μοναστήρι στον Εύξεινο Πόντο, ο Άγιος Ιωάννης Βαζελώνος εδώ και δεκαετίες έχει αφεθεί να ρημάξει. Η κατάρρευση της στέγης του πριν από λίγα χρόνια, η συνεχιζόμενη λεηλασία αλλά και οι τουρίστες που έχουν χαράξει μηνύματα στους τοίχους του φαίνεται ότι λειτούργησαν σαν καμπανάκι, έστω και καθυστερημένα, για τις τουρκικές Αρχές που αποφάσισαν ότι μετά την αναστήλωση της Παναγίας Σουμελά ήρθε η ώρα να στρέψουν την προσοχή τους σε ένα ακόμα ορόσημο της Ματσούκας.
Στις αρχές Φεβρουαρίου ο δήμαρχος Ματσούκας Κοράι Κοτσχάν είχε ανακοινώσει ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει ο διαγωνισμός για το έργο της αναστήλωσης.
Με νεότερες δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο Doğan προσδιορίζει το χρόνο έναρξης των εργασιών μέσα στο 2020, και σημειώνει ότι πρόκειται για ένα μεγάλο πρότζεκτ του υπουργείου Τουρισμού της Τουρκίας για το οποίο χρησιμοποιούνται και ευρωπαϊκά κονδύλια.
Κατεστραμμένες τοιχογραφίες στη μονή του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Πανάγος)
Η περιοχή έχει ήδη κηρυχθεί προστατευόμενη, το κτίσμα, σύμφωνα με τον Κοράι Κοτσχάν, έχει καταγραφεί ως στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς που ανήκει στο υπουργείο Τουρισμού, ενώ ο περιβάλλων χώρος προστατεύεται από το υπουργείο Δασών. «Από τότε που στρέψαμε το ενδιαφέρον μας στη μονή τα περιστατικά λαθρανασκαφών έχουν μειωθεί», υπογράμμισε ο δήμαρχος Ματσούκας.
Μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες αναστήλωσης ο Βαζελώνας θα είναι επισκέψιμος. Το Doğan στο δημοσίευμά του προσθέτει ότι τον Αύγουστο του 2011 στο ερειπωμένο μοναστήρι βρέθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.