Με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων να βρίσκεται σε εξέλιξη ήταν φυσικό να κυριαρχήσει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο και στις εκδηλώσεις που έγιναν για τον εορτασμό της Υπαπαντής στην Καλαμάτα, πολιούχου της πόλης. Το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Σε κάθε δημοκρατία είναι θεμιτό να υπάρχουν διαφορές, αλλά δεν μπορεί να υπάρχουν διαφορές στα μεγάλα και τα σημαντικά, εκείνα δηλαδή που έχουν σημασία για την πορεία του λαού μας και του έθνους μας» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Απέναντι σε αυτήν την ενότητα είμαστε όλοι υπόλογοι και θα δώσουμε λογαριασμό στην ιστορία» σημείωσε κατά την αντιφώνησή του προς τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, κατά το επίσημο γεύμα.
Χωρίς αλαζονεία, αλλά με πλήρη συνείδηση του τι είμαστε εμείς οι Έλληνες και τι είναι αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα, τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, πρέπει να αναλογιστούμε ότι αυτήν την ενότητα την οφείλουμε και στο ότι η Ελλάδα μας, μπροστά στα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή μας, ιδίως στη Μέση Ανατολή, είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο σταθερότητας και δημοκρατίας στη δύση, για να υπερασπιστεί την ειρήνη, τα μεγάλα ιδανικά της δημοκρατίας και τον άνθρωπο.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος παρέστη στη δοξολογία και τη λιτανεία της ιερής εικόνας της Υπαπαντής του Χριστού, πολιούχου της Καλαμάτας (φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νικήτας Κώτσιαρης)
Νωρίτερα και μετά τη λιτάνευση της ιερής εικόνας της Υπαπαντής στους κεντρικούς δρόμους της Καλαμάτας, είχε ευχηθεί «η υπέρμαχος στρατηγός να εμπνέει σε όλους μας, ιδίως αυτές τις κρίσιμες ώρες δύναμη, σύνεση και αρραγή ενότητα, για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων και των εθνικών μας παρακαταθηκών. Εύχομαι, επίσης, να οδηγεί την πορεία του λαού και του έθνους μας, προς την κατεύθυνση της υπεράσπισης της πατρίδας και της επιτέλεσης της αποστολής μας, σύμφωνα με την ιστορία μας και τον προορισμό μας, στο πλαίσιο της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας, αλλά και της διεθνούς κοινότητας εν γένει».
«Επιδιώκουμε μια εθνικά συμφέρουσα λύση»
Αναφορές στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Εμείς, είμαστε μία πολιτική δύναμη που δεν θέλει να αφήνει τα εθνικά ζητήματα στο τέλμα και στην αδράνεια» τόνισε.
Επιδιώκουμε μια εθνικά συμφέρουσα λύση «που σηματοδοτείται και από το τέλος του ονοματολογικού και από το τέλος του αλυτρωτισμού, με ένα όνομα που θα διακρίνει την ιστορική ελληνική Μακεδονία από το γειτονικό κράτος και θα επιβεβαιώσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, ως παράγοντα σταθερότητας για όλα τα Βαλκάνια».
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφ. Τύπου Νέας Δημοκρατίας / Δημήτρης Παπαμήτσος)
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από την πλευρά του, πριν από τη λιτάνευση της εικόνας είπε πως η Κυριακή 4 Φεβρουαρίου που θα γίνει το συλλαλητήριο στην Αθήνα για τη Μακεδονία, «θα είναι μεγάλη μέρα για την Ελλάδα».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αρκέστηκε να μιλήσει για την εορτή της Υπαπαντής. «Από την εποχή του Ιουστινιανού, η Υπαπαντή είναι μία από τις δώδεκα μεγάλες γιορτές της Ορθοδοξίας. Είναι όμως μια σπουδαία μέρα, η πιο σημαντική γιορτή για την Καλαμάτα και για τη Μεσσηνία. Και με πολύ μεγάλη χαρά, παραβρέθηκα σήμερα, για πρώτη φορά, σε αυτή τη σημαντική γιορτή. Μια σημαντική γιορτή η οποία μας υπενθυμίζει πάντα τη σημασία της πίστης και της τήρησης των παραδόσεών μας». Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρέστη σήμερα στη Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού, στην Καλαμάτα και σημείωσε: «Η Ορθοδοξία μας είναι πάντα μια πηγή ενότητας για το Έθνος μας, στις δύσκολες περιόδους που αυτό περνά».
Στην δοξολογία παρέστησαν, επίσης ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, οι βουλευτές Παναγιώτα Κοζομπόλη, Πέτρος Κωνσταντινέας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, καθώς και πλήθος πιστών.