Μια χορτοφαγική εκδοχή πίτσας. Παλιά την έψηναν στο φούρνο χωρίς ταψί. Εσείς μπορείτε να την βάλετε στο μεγάλο ταψί του φούρνου, αφού το στρώσετε με λαδόχαρτο.
Στον Πόντο την έφτιαχναν με μαύρα λάχανα (χόρτα με πλατύ βαθυπράσινο φύλλο), γίνεται όμως πολύ καλή και με σέσκουλα.
Το σκόρδο ρυθμίστε το σύμφωνα με το γούστο σας ή παραλείψτε το αν δεν σας αρέσει.
ΥΛΙΚΑ
για τη ζύμη
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις |
½ κ.γ. αλάτι |
1 κ.σ. (περίπου) ελαιόλαδο |
200 ml νερό χλιαρό |
για τη γέμιση
1 μάτσο (περίπου 300 γρ.) σέσκουλα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα |
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες |
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι |
70 ml ελαιόλαδο |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζύμη
- Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, ρίχνοντας σταδιακά το νερό.
- Ζυμώνουμε για περίπου 4-5΄, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη. Σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για περίπου 20΄.
Γέμιση
- Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε τα χόρτα, σκεπάζουμε με το καπάκι και τα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, για περίπου 2-3΄, να «αχνιστούν» και να μειωθεί ο όγκος τους. Προσθέτουμε αλατοπίπερο, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα έως ότου αναμιχθούν τα υλικά και λαδωθούν καλά τα χόρτα. Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 15΄, μέχρι να μαλακώσουν λίγο και να εξατμιστούν τα υγρά.
Διάμεσα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και στρώνουμε ένα ταψί με λαδόχαρτο.
- Aλευρώνουμε ελαφρώς μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε μέτριο φύλλο πάχους περίπου ½ εκ. και διαμέτρου περίπου 28-30 εκ.
- Βάζουμε το φύλλο στο ταψί, απλώνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα με τη ράχη ενός κουταλιού.
- Ψήνουμε για περίπου 40΄ ή μέχρι να ψηθεί το φύλλο και από κάτω.
- Ελέγχουμε, ανασηκώνοντας προσεκτικά μια άκρη, με σπάτουλα. Ξεφουρνίζουμε και σερβίρουμε.