Τις συνθήκες για τη διερεύνηση ενός νέου επιστημονικού πεδίου καλλιεργεί ένα καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα, που «τρέχει» η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους διεθνούς φήμης αρχαιολόγους Νταϊάνα Γουάρντλ και δρ Κεν Γουάρντλ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Birmingham.
Το πρόγραμμα βασίζεται στη μελέτη πιστού αντιγράφου της αρχαιότερης στρατιωτικής πανοπλίας, ηλικίας περίπου 3.500 ετών, που βρέθηκε στον δυτικό κόσμο.
Όπως είπε ο πρώην κοσμήτορας ΣΕΦΑΑ και καθηγητής Γιάννης Κουτεντάκης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πιστό αντίγραφό της πανοπλίας βάρους 30 κιλών –εντοπίστηκε το 1959 στην περιοχή «Δενδρά» κοντά στο Ναύπλιο από τον αρχαιολόγο Ν. Βερδελή και τους επιστήμονες του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, και σήμερα εκτίθεται στο μουσείο του Ναυπλίου– βρίσκεται στα Τρίκαλα και φιλοτεχνήθηκε υπό την εποπτεία της Νταϊάνα Γουάρντλ πριν από μερικά χρόνια.
Σκοπός του ερευνητικού επιστημονικού προγράμματος είναι να μελετηθούν οι επιβαρύνσεις που δεχόταν το ανθρώπινο σώμα από την πανοπλία, με διαφορετικές συνθήκες μάχης και κλίματος σε προσομοίωση. Για την υλοποίηση του προγράμματος χρησιμοποιούνται τεχνολογίες και εξοπλισμός υψηλών προδιαγραφών που η ΣΕΦΑΑ στα Τρίκαλα διαθέτει κατ’ αποκλειστικότητα.
Οι πληροφορίες που θα προκύψουν θα βοηθήσουν και στο σχηματισμό εικόνας για τη σωματική κατάσταση και τη διατροφή των αρχαίων προγόνων.
Διευθυντής του εγχειρήματος και των εξειδικευμένων εργαστηρίων είναι ο δρ Ανδρέας Φλουρής. Συμμετέχουν οι καθηγητές Αθανάσιος Τζιαμούρτας, Γιάννης Γιάκας, Γιάννης Φατούρος, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Σταύρος Πετμεζάς (υπολοχαγός Αεροπορίας Στρατού) και Παναγιώτης Ασήμογλου (υπαστυφύλακας ΕΛΑΣ), καθώς και ο εμπνευστής του εγχειρήματος Γιάννης Κουτεντάκης. Προκαταρτικά ευρήματα του προγράμματος έχουν ήδη παρουσιαστεί σε πρόσφατο διεθνές συνέδριο που έγινε στην Αυστραλία.
«Η επιστημονική συνέργεια δύο φαινομενικά άσχετων επιστημονικών περιοχών, της αρχαιολογίας και της αθλητικής επιστήμης στην προκειμένη περίπτωση, δεν αποτελεί μόνο παγκόσμια πρωτιά ή ευκαιρία δημιουργίας ενός νέου επιστημονικού πεδίου, της Αρχαιοφυσιολογίας, αλλά κυρίως είναι μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η επιστήμη, η εξέλιξη, η πρόοδος και η ανάπτυξη δεν έχουν όρια ή αγκυλώσεις, και το μόνο που χρειάζονται είναι ανοικτά μυαλά και διάθεση για δουλειά» καταλήγει ο Γιάννης Κουτεντάκης.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α. Ζώη.