Με στόχο την καταπολέμηση των ανθρωπίνων διακρίσεων και των στερεοτυπικών αντιλήψεων έναντι μειονοτικών ομάδων στην Τουρκία, ο Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις 30 Ιανουαρίου 2017 και για 20 μήνες, υλοποιεί το πρόγραμμα «Γεφυρώνοντας το χάσμα του παρελθόντος, χτίζοντας μαζί ένα κοινό μέλλον».
Στο πλαίσιο του προγράμματος τίθεται μεταξύ άλλων το ερώτημα: Κατά πόσο οι Τούρκοι γνωρίζουν τα στοιχεία που συνθέτουν τον πολιτισμικό πλούτο της Τουρκίας;
Ψάχνοντας απαντήσεις, οι φορείς υλοποίησης του προγράμματος ‒απευθύνεται στη νεολαία της χώρας, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους εκπροσώπους και τα μέλη των μη-μουσουλμανικών κοινοτήτων, στις κοινότητες ξένων υπηκόων, τη διασπορά των κοινοτήτων αλλά και την ευρύτερη τουρκική κοινωνία‒ έφτιαξαν βίντεο σε τέσσερις διαφορετικές γλώσσες, ελληνικά, αρμενικά, εβραϊκά και συροϊακωβιτικά, και τα έδειξαν σε 100 Τούρκους εθελοντές. Στη συνέχεια τους ζήτησαν να μαντέψουν το περιεχόμενο της ιστορίας που έλεγε ο αφηγητής/η αφηγήτρια καθώς και τη γλώσσα που μιλούσε.
Το βίντεο στην ελληνική γλώσσα
Οι απαντήσεις τους ήταν πραγματικά εντυπωσιακές. Για την αφηγήτρια που μιλούσε ελληνικά και περιέγραφε τη στιγμή που προσπαθούσε να προλάβει το βαπόρι και βρέθηκε μέσα στο γύρισμα μιας ταινίας, είπαν ότι μιλούσε ρωσικά, κορεατικά, κινεζικά, γιαπωνέζικα, λατινικά, ισπανικά.
Μόλις δύο κυρίες αναγνώρισαν την ελληνική γλώσσα και η μία είπε πως είναι οι πρόγονοί της ζούσαν στην Ελλάδα και μετακινήθηκαν με την ανταλλαγή των πληθυσμών.
Σχεδόν όλοι έδειξαν να νιώθουν άβολα που δεν αναγνώρισαν τη γλώσσα ανθρώπων που ζουν στην Τουρκία. Ανάλογη ήταν η αντίδραση των Τούρκων που πήραν μέρος στα υπόλοιπα βίντεο. Πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν λόγο για ενδιαφέρον πρότζεκτ που φέρνει κοντά τους λαούς.
Εκτός των βίντεο, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα παίρνουν μέρος σε δημιουργικές δραστηριότητες, εργαστήρια και κινηματογραφικές παραγωγές σε διαφορετικές πόλεις της Τουρκίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 179.764,060 ευρώ, εκ των οποίων τα 161.764,74 ευρώ είναι χορηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Όλες οι φωτογραφίες είναι από το προφίλ του προγράμματος στο Facebook και τα βίντεο είναι από την ιστοσελίδα του ΣΥΡΚΙ.