- Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε στο νερό τα άσπρα φασόλια, τα ρεβίθια και το σιτάρι σε χωριστά μπολ.
- Την επόμενη μέρα βράζουμε το σιτάρι μέχρι να μαλακώσει και να αρχίσει να σκάει. Επίσης βάζουμε τα ρεβίθια (σε κρύο νερό) και, όταν βράσουν περίπου μισή ώρα, προσθέτουμε τα άσπρα φασόλια. Μετά από άλλο ένα μισάωρο προσθέτουμε τα υπόλοιπα όσπρια (που βράζουν πιο εύκολα) και αφήνουμε το μίγμα να βράζει μέχρι όλα τα όσπρια να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν και να χυλώσουν.
- Σουρώνουμε τα όσπρια και το σιτάρι, τα ανακατεύουμε σε μεγάλη σαλατιέρα και τα αλατίζουμε. Αφήνουμε να κρυώσουν.
- Αν χρησιμοποιήσουμε απάκι, λίγο πριν σερβίρουμε τη σαλάτα βάζουμε να κάψουν οι δύο κουταλιές ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και το τηγανίζουμε ελαφρά. Το προσθέτουμε στα όσπρια.
- Σε σέικερ ή γυάλινο βάζο χτυπάμε τα υλικά του ντρέσινγκ και περιχύνουμε τη σαλάτα. Πασπαλίζουμε με τον άνηθο, τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και τα σπόρια ροδιού. Σερβίρουμε. Ακόμη και αν μείνει για λίγες ώρες, είναι πολύ νόστιμη.
⇔
► Το πιάτο είναι νηστίσιμο και σερβίρεται με άνηθο ή μαϊντανό και με σκέτο λαδόξιδο, ή ακόμη και με σκέτο ξίδι ή λεμόνι για όσους νηστεύουν ακόμη και το λάδι. Στην… εξελιγμένη εκδοχή, με το απάκι, πρόκειται για μια πολύχρωμη, καθημερινή αλλά και γιορταστική σαλάτα, άκρως υγιεινή!
► Τα φωτοκόλλυβα λέγονται και παλικάρια (ίσως από το «πολυσπόρια») ή φωτοπάπουδα ή ψαροκόλλυβα. Το πιάτο περιέχει όσα όσπρια έχουμε στο σπίτι καθώς και σιτάρι και καλαμπόκι, και έχει ρίζες στην Αρχαιότητα, σε γιορτές σχετικές με την καρποφορία της Γης όταν οι άνθρωποι έκαναν τέτοιου είδους τελετουργικές προσφορές στους θεούς – ιδιαίτερα στη Δήμητρα.
- Πηγή: Βαγγελιώ Κασσαπάκη / bostanistas.gr.