- Ρίχνουμε σε ένα λεκανάκι τη ζάχαρη με τη μαργαρίνη και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα μίγμα.
- Ρίχνουμε λίγο-λίγο το λάδι και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα. Αφού το απορροφήσει ρίχνουμε λίγο-λίγο το μίγμα χυμό-νερό. Το μίγμα χυμός-νερό το ρίχνουμε με ιδιαίτερη προσοχή, ανακατεύοντας συνέχεια ώστε να μην έχουμε εμφανή διαχωρισμό υγρών-λιπαρών.
- Αφού τελειώσουμε και με τα υγρά, κοσκινίζουμε: σόδα, αμμωνία, κανέλλα και γαρίφαλο στο μίγμα και ξανά ανακατεύουμε για 10΄.
- Αμέσως ρίχνουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι κοσκινισμένα και ζυμώνουμε με τον εξής τρόπο: Τοποθετούμε τις παλάμες μας αντίκρυ μέσα στο λεκανάκι, βυθισμένες στο μίγμα μας (υγρά και αλεύρι) και τις ενώνουμε αργά (σαν να χτυπάμε παλαμάκια) και τα περνάμε στα απέναντι άκρα. Κάνουμε την ίδια κίνηση σαν να ενώνουμε σε ένα μεγάλο ρολόι το 12 με το 6, το 3 με το 9, το 1 με το 7 κ.ο.κ. Σταματάμε αμέσως το ζύμωμα, όταν απορροφηθούν τα υγρά από το αλεύρι. Το μελομακάρονο δεν θέλει ζύμωμα.
- Πλάθουμε οβάλ τεμάχια, βάρους 20-25 γρ., και τα περνάμε από ένα σύρμα καρέ ή τρίφτη. Ψήνουμε στους 180οC για 25΄ περίπου (ανάλογα τον φούρνο) και πάντα υπό την επίβλεψή μας.
- Όταν είναι έτοιμα, σιροπιάζουμε: καυτά μελομακάρονα – κρύο σιρόπι (θερμοκρασία δωματίου).
- Μετά από 30΄ δοκιμάζουμε ένα για να δούμε αν έχει «τραβήξει» σιρόπι και τα βγάζουμε σε μια σχάρα να στραγγίσουν.
- Τοποθετούμε σε λαμαρινάκι και ρίχνουμε από πάνω μέλι και ψιλοκομμένα καρύδια.
⇔
► Το σιρόπι το φτιάχνουμε τουλάχιστον 2-3 ώρες νωρίτερα, ώστε να έχει πάρει θερμοκρασία δωματίου.
► Το σιρόπι που περιέχει μέλι ενδέχεται μετά από 3-4 μέρες να ξινίσει, οπότε δεν επαναχρησιμοποιείται.
► Προαιρετικά, τρίβουμε και μοσχοκάρυδο.
Ιωάννης Γκούμας
Αρτοποιός