Καλλιτεχνικά συναντήθηκαν μόλις δύο φορές. Ωστόσο ήταν τέτοιο το ειδικό τους βάρος που οι καρποί της συνεργασίας τους, μια σειρά υπέροχων «έντεχνων-λαϊκών» τραγουδιών, έμελλε να περάσουν στην αθανασία και να πάρουν περίοπτη θέση στο κεφάλαιο «καλό ελληνικό τραγούδι».
Ο Μίκης Θεοδωράκης περιγράφει με μοναδικό τρόπο την καλλιτεχνική συνεύρεσή του με τον Στέλιο Καζαντζίδη στον πρόλογο του βιβλίου Στέλιος Καζαντζίδης: Η φωνή, η ψυχή, η ζωή του, του Γιώργου Λιάνη, που παρουσιάζεται την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, στις 19:30, στο Θέατρο Παλλάς.
Ήμασταν παράλληλα ποτάμια που έτρεχαν ορμητικά προς τη θάλασσα, γράφει ο Μίκης Θεοδωράκης για να περιγράψει τη χημεία της συνεργασίας του με τον σπουδαίο Πόντιο καλλιτέχνη Στέλιο Καζαντζίδη. Ο χείμαρρος που γεννήθηκε από τα ποτάμια τους είχε «ήχο που έσφαζε γλυκά τις καρδιές του νταλικέρη και του επαναστάτη»!
Απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου (εκδ. Άγκυρα)
Την πρώτη φορά, το 1961, έγραψαν στο στούντιο της Columbia έξι τραγούδια από τον κύκλο Πολιτεία. Ποιος δεν έχει νοσταλγήσει, δεν έχει δακρύσει ακούγοντας τον Στέλιο να ερμηνεύει τα ποιήματα του Τάσου Λειβαδίτη και του Δημήτρη Χριστοδούλου «Βράχο-βράχο τον καημό μου», «Μετανάστης», «Παράπονο», «Σαββατόβραδο», «Καημός» και «Έχω μια αγάπη»
Συναντήθηκαν ξανά μετά από 13 χρόνια, το 1974, για να γράψουν τον δίσκο Στην Ανατολή (Minos) που είχε συνθέσει ένα χρόνο νωρίτερα ο Θεοδωράκης, ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό. Το παιδί που γεννήθηκε από τη συνεργασία τους και το οποίο όλοι θεωρούσαν πως θα κάνει ρεκόρ πωλήσεων, το έπνιξαν σκοτεινές δυνάμεις στην κούνια του «γιατί τούς φόβιζε μήπως γίνει άντρας και τους πάρει σβάρνα όπως έγινε στην πρώτη μας συνάντηση».
Απόσπασμα από τον πρόλογο του Μίκη Θεοδωράκη (εκδ. Άγκυρα)
Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1994, συναντήθηκαν τηλεοπτικά στην εκπομπή Στη φάρμα των ανθρώπων που παρουσίαζε ο δημοσιογράφος Θανάσης Λάλας, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Τότε και χωρίς πρόβα τραγούδησαν χαρίζοντάς σε όλους τους Έλληνες σπουδαίες στιγμές. Αν και υποσχέθηκαν πως θα παρουσίαζαν το… πνιγμένο παιδί τους σε συναυλίες, η σκέψη δεν προχώρησε.
Δυστυχώς, γιατί όπως έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης, με τον Στέλιο Καζαντζίδη η μουσική του θα πήγαινε πιο βαθιά και πιο μακριά!
Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης θεωρούσε τον Καζαντζίδη «φαινόμενο» και εκτιμούσε πως μετά από αυτόν δεν θα υπάρξει άλλος. Πώς άλλωστε θα μπορούσε…
- Το pontos-news.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.