Σχεδόν τους 6.000 έχουν φτάσει πλέον οι εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί, αριθμός που αναμένεται να εκτοξευθεί όταν τεθούν σε λειτουργία τα νέας γενιάς διαστημικά και επίγεια τηλεσκόπια. Το τελευταίο διάστημα οι αστρονόμοι έχουν επικεντρωθεί στην προσπάθεια να εντοπίσουν πλανήτες εκτός του δικού μας Ηλιακού Συστήματος που έχουν χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της Γης.
Πριν από μερικά 24ωρα ανακοινώθηκε ότι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Μόντρεαλ και του Τέξας εντόπισαν στη «γειτονιά» μας έναν εξωπλανήτη που θα μπορούσε να φιλοξενήσει ζωή.
Οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν ότι είναι πιθανότατα βραχώδης και ότι βρίσκεται στη λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη του συστήματός του, σε τέτοια απόσταση από το μητρικό άστρο ώστε να υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες, όπως νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά του. Ακόμα, διαθέτει ατμόσφαιρα που και αυτή δείχνει φιλική στην ύπαρξη κάποιων μορφών ζωής, έστω και σε μικροβιακό επίπεδο.
Ο K2-18b, όπως ονομάστηκε, είναι μια Σούπερ Γαία (ή Υπέρ Γαία), όρος που χαρακτηρίζει τους πλανήτες με μέγεθος από μία έως δέκα φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γης. Ο εξωπλανήτης, σε απόσταση 111 έτη φωτός, εντοπίστηκε με το τηλεσκόπιο του αστεροσκοπείου La Silla στη Χιλή. Μάλιστα έχει και γείτονα, μία ακόμα Σούπερ Γαία, που ονομάστηκε K2-18c.