Μπορεί το φεγγάρι του Αυγούστου να είναι το πιο διάσημο, ωστόσο η πιο εντυπωσιακή πανσέληνος του 2017 θα είναι αυτή της ερχόμενης Κυριακής. Στις 3 Δεκεμβρίου ο δορυφόρος μας θα έχει πλησιάσει τη Γη πάρα πολύ, σε απόσταση σχεδόν 358.400 χλμ., και έτσι το φεγγάρι θα φαίνεται κατά 7% μεγαλύτερο και κατά 16% φωτεινότερο σε σχέση με μια συνηθισμένη πανσέληνο.
Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τη Γη δεν είναι σταθερή.
To κοντινότερο σημείο της Σελήνης (περίγειο) αλλά και το πιο μακρινό (απόγειο) εμφανίζουν αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης (382.900 χιλιόμετρα) αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.
Ο όρος υπερ-Σελήνη ή σούπερ Σελήνη σημαίνει ότι η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο, και δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιουργήθηκε το 1979 από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε. Για να υπάρχει σούπερ Σελήνη το φεγγάρι πρέπει να απέχει λιγότερα από 360.000 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.
Τον φετινό Δεκέμβριο η πανσέληνος και το περίγειο διαφέρουν κατά λιγότερο από μία ημέρα. Σούπερ-πανσέληνος θα υπάρξει στις 17:47 ώρα Ελλάδας την Κυριακή, ενώ πιο κοντά στη Γη θα βρεθεί τη Δευτέρα στις 10:42 ώρα Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη στιγμή για να δει κανείς μια υπερ-πανσέληνο είναι αμέσως μόλις το φεγγάρι «ανατείλει» λίγο πάνω από τη γραμμή του ορίζοντα.
(Φωτ.: EPA / Rafa Alcaide)
Ο Ιανουάριος 2018 θα έχει δύο πανσελήνους, στις 2 και 31 του μήνα. Και οι δύο θεωρούνται σούπερ Σελήνη επειδή το φεγγάρι και πάλι θα βρίσκεται κοντά στο περίγειό του. Μάλιστα η πανσέληνος της 31ης Ιανουαρίου θα συνδυαστεί με ολική έκλειψη. Οι υπερ-πανσέληνοι στο βόρειο ημισφαίριο κατά τους χειμερινούς μήνες φαίνονται μεγαλύτερες απ’ ό,τι τον υπόλοιπο χρόνο επειδή η Γη βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο.
Μεταπολεμικά η πιο κοντινή στη Γη σούπερ-Σελήνη ήταν εκείνη στις 26 Ιανουαρίου 1948, ενώ την επόμενη φορά που η πανσέληνος θα έρθει ακόμη πιο κοντά στη Γη θα είναι στις 25 Νοεμβρίου 2034.