Είναι μια πόλη που έχει συνδεθεί όσο καμία άλλη με τους Έλληνες της Ρωσίας: Το Γκελεντζίκ, το θέρετρο της επαρχίας Κράσνονταρ, ή αλλιώς η αρχαία πόλη Τορικός, τον Μάρτιο του 1991 φιλοξένησε το 1ο Συνέδριο των Ελλήνων της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας γενικότερα, μετά την περίοδο της Γενοκτονίας και των εξοριών, συζήτησαν για την πορεία και το μέλλον τους.
Σχεδόν 26 χρόνια μετά, το Γκελεντζίκ έβαλε και πάλι τα καλά του και η ελληνική καρδιά απέδειξε ότι χτυπά ακόμα δυνατά σε αυτή τη γωνιά της νότιας Ρωσίας – στην ευρύτερη περιοχή, άλλωστε, ζουν περίπου 50.000 Έλληνες. Το περασμένο Σάββατο εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο, το οποίο στους τρεις ορόφους του θα φιλοξενεί βιβλιοθήκη, και ένα μικρό μουσείο αφιερωμένο στον ελληνικό πολιτισμό και στους Έλληνες που άφησαν το αποτύπωμά τους στην πρώην ΕΣΣΔ και τώρα στη Ρωσία.
Στην τελετή εγκαινίων, μεταξύ άλλων, έδωσαν το παρών ο πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσία Ανδρέας Φρυγανάς, ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Ρωσία Νίκος Βασιλείου, ο κυβερνήτης της περιφέρειας Κράσνονταρ Βενιαμίν Κοντράτεφ, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, αλλά και ο Πόντιος κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος. Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων του Ροστόφ «Τάναϊς» Μελίνα Λεόνοβα, δώρισε στο Κέντρο ένα αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά («το παράδειγμά σας θα είναι οδικός χάρτης και για τις άλλες ελληνικές κοινότητες», είπε στο χαιρετισμό της), ενώ ο πρέσβης της Ελλάδας δώρισε μια προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Τα παιδιά με τις ποντιακές φορεσιές έδωσαν «χρώμα» στην τελετή, από την οποία δεν έλειψε η ποντιακή λύρα.
Στο πλαίσιο των εγκαινίων χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά και η μεγάλη αίθουσα, στην οποία έγινε προβολή και ενός βίντεο με παιδιά που μαθαίνουν ελληνικά στα 10 σχολεία της περιοχής. Άλλωστε, στο πρόγραμμα λειτουργίας του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου θα περιλαμβάνονται μαθήματα Ιστορίας για παιδιά, εκδρομές, προβολές ταινιών και κινουμένων σχεδίων στα ελληνικά, και ντοκιμαντέρ για την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.