Ονομάζεται Κώστας Γερασόπουλος, αποφοίτησε από το ΕΜΠ, έκανε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και από τον Απρίλιο του 2015 είναι κύριος ερευνητής στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης. Ο Έλληνας ηλεκτρολόγος μηχανικός ήταν επικεφαλής ομάδας που ανέπτυξε μια μπαταρία λιθίου-ιόντων, η οποία είναι πιο ασφαλής και ανθεκτική από τις υπάρχουσες, και μπορεί να λειτουργήσει κάτω από ακραίες συνθήκες.
Οι μπαταρίες λιθίου-ιόντων χρησιμοποιούνται ευρύτατα στης ηλεκτρονικές συσκευές που κυκλοφορούν στο εμπόριο, αλλά και σε αεροδιαστημικά και στρατιωτικά συστήματα.
Η νέου τύπου εύκαμπτη μπαταρία, που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σε στρατιωτικές εφαρμογές, δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ερευνών του Στρατού των ΗΠΑ. Ένα ακόμα πλεονέκτημά της είναι ότι δεν είναι επικίνδυνη μιας και χρησιμοποιείται ένας αβλαβής ηλεκτρολύτης από γέλη πολυμερούς με βάση το νερό. Έτσι λύνεται το σημαντικό πρόβλημα της αστάθειας που αντιμετωπίζουν οι παραδοσιακές μπαταρίες λιθίου-ιόντων.
Σύμφωνα με τη δημοσίευση που έκανε η ομάδα του δρ Γερασόπουλου στο περιοδικό για τα νέα υλικά Advanced Materials, η μπαταρία που δημιούργησαν ακόμα και όταν είναι πλήρως εκτεθειμένη στον αέρα και στο νερό, ακόμα και όταν έχει υποστεί ζημιά, συνεχίζει να δίνει ρεύμα. «Είναι τόσο ανθεκτική ώστε λειτουργεί και αν κανείς την κόψει, τη βυθίσει σε θαλασσινό νερό ή την πυροβολήσει», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Όπως δήλωσε ο Έλληνας ερευνητής, «ιδίως για τους στρατιώτες, που εκτίθενται σε ακραίες συνθήκες και περιβάλλοντα στη διάρκεια των αποστολών τους, η ικανότητα της μπαταρίας να διατηρεί τόσο την ασφάλειά της όσο και την απόδοσή της, δεν έχει προηγούμενο». Οι επαναφορτίσεις μπορούν να είναι μέχρι 4.000 και τώρα η ομάδα του Κώστα Γερασόπουλου εργάζεται στο πώς θα αυξήσει την ανθεκτικότητα του ηλεκτρολύτη και την ενεργειακή πυκνότητα της μπαταρίας. «Η δουλειά μας αποδεικνύει ότι μπορούμε να φτιάξουμε μπαταρίες λιθίου-ιόντων ικανές να επιβιώσουν από μηχανικές φθορές», κατέληξε.