Την εκτίμηση ότι το ενδιαφέρον των Τούρκων τουριστών για ταξίδια στην Ελλάδα αναμένεται να διατηρηθεί στα επόμενα χρόνια, διατύπωσε σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη του τμήματος ελληνικών υποθέσεων της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της Τουρκίας (TÜRSAB) Γκιούλμπερκ Άσιαπαρ (Gulberk Asyapar), η οποία βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της 33ης διεθνούς έκθεσης τουρισμού Philoxenia και της συμμετοχής της σε ημερίδα του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2017 ο αριθμός των Τούρκων τουριστών που επισκέφτηκαν την Ελλάδα ήταν αισθητά αυξημένος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.
Προσέγγισε τα 739.000 άτομα, έναντι περίπου 635.000 πέρυσι, με κυριότερους προορισμούς τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τα νησιά και την Αθήνα.
Κατά την Γ. Άσιαπαρ, το ενδιαφέρον των Τούρκων αναμένεται να συνεχιστεί στα επόμενα χρόνια, ενώ αν οι διαδικασίες έκδοσης βίζας για την επίσκεψη στη χώρα μας απλουστευτούν και επιταχυνθούν, και η τιμή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος διατηρηθεί προσιτή, αυτό θα συνδράμει στις αφίξεις ταξιδιωτών από τη γείτονα. Αντίστοιχα, αύξηση αναμένεται –πάντα σύμφωνα με την Γ. Άσιαπαρ– και στον αριθμό των Ελλήνων που επισκέπτονται την Τουρκία.
Το περίπτερο της TÜRSAB στην έκθεση Filoxenia (φωτ.: tursab.org.tr)
Ερωτηθείσα σχετικά με το πρόβλημα της τρομοκρατίας που ταλανίζει τον τουρισμό παγκοσμίως και χτύπησε και τη χώρα της, η ίδια επισήμανε ότι η Τουρκία κάνει σημαντική δουλειά τόσο για την ασφάλεια στα σύνορα, όσο και για τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων και είναι εξίσου ασφαλής με τα κράτη της Δύσης.
Πού πηγαίνουν οι Έλληνες τουρίστες
Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία από το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, όπως αναφέρει η η προϊσταμένη του τμήματος ελληνικών υποθέσεων της TÜRSAB, ο αριθμός των Ελλήνων που επισκέφτηκαν την Τουρκία στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου ήταν 435.380 άτομα, έναντι 561.857 στο αντίστοιχο διάστημα του 2015 και 436.762 την ίδια περίοδο του 2016. Οι κύριοι προορισμοί τους ήταν η Κωνσταντινούπολη, το Κουσάντασι, η Αλικαρνασσός (Μπόντρουμ), η Κρήνη (Τσεσμέ), η περιοχή του Εύξεινου Πόντου και η Καππαδοκία.