Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην κυπριακή κοινή γνώμη και έντονα επικριτικά σχόλια από τα ΜΜΕ, η επιβολή προστίμου 250 ευρώ σε 70χρονο παππού, ο οποίος βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου επειδή αναγκάστηκε να κλέψει ένα κοτόπουλο αξίας 6,40 ευρώ.
Ο ηλικιωμένος έκλεψε το κοτόπουλο από υπεραγορά στη Λάρνακα, προκειμένου να το δώσει στο διαβητικό εγγονάκι του.
Όπως εξήγησε στο δικαστήριο αναγκάστηκε να κλέψει το κοτόπουλο, επειδή είχε καθυστερήσει να σταλεί η σύνταξή του και δεν είχε χρήματα να αγοράσει φαγητό για τον μικρό που βρίσκεται υπό την προστασία του. «Ήταν μια στιγμή ντροπής για μένα. Αναγκάστηκα και έκλεψα, γιατί δεν πληρώθηκα τη σύνταξή μου. Λυπόμουν να μείνει νηστικό το παιδί» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο δικαστήριο ο ηλικιωμένος που παραδέχθηκε ενοχή. Ωστόσο, το δικαστήριο δεν συγκινήθηκε από την τραγική κατάσταση του ηλικιωμένου.
Η αντίδραση της κοινής γνώμης, όμως, είναι τέτοια που ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης αναγκάστηκε να εκδώσει σχετική ανακοίνωση. «Ουδέποτε τέθηκε ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για οδηγίες και ουδέποτε ζητήθηκε η μη δίωξη ή η αναστολή ποινικής δίωξης, έτσι ώστε να μπορούσε ο ίδιος να έχει γνώση και να ασκήσει οποιανδήποτε διακριτική ευχέρεια στην υπόθεση της κλοπής από συνταξιούχο μικρής αξίας τροφίμου από υπεραγορά», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση, στην οποία σημειώνεται παράλληλα ότι «η ευκολία με την οποία ασκείται κριτική στη Νομική Υπηρεσία και στον Γενικό Εισαγγελέα, χωρίς γνώση των γεγονότων, είναι αξιοσημείωτη» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η άσκηση ποινικής δίωξης, λόγω της φύσης του αδικήματος, έγινε από την Αστυνομία κατόπιν απαίτησης του διευθυντή της υπεραγοράς».
Ο Γενικός Εισαγγελέας θα ζητήσει από τον πρόεδρο Αναστασιάδη να δώσει χάρη στον συνταξιούχο, ενώ θα ζητήσει και διαγραφή του προστίμου.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.