Τον τόπο όπου 7.000 Έλληνες στρατιώτες και αξιωματικοί του Δ’ Σώματος Στρατού μεταφέρθηκαν υπό δραματικές συνθήκες, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Γκέρλιτς της Γερμανίας ανακήρυξε ως την καλύτερη τοποθεσία για κινηματογράφηση το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιτροπής Κινηματογράφου (EuFCN).
Η πόλη των 56.000 κατοίκων, είναι μοιρασμένη ανάμεσα στη Γερμανία και την Πολωνία όπου την γνωρίζουν ως Ζγκόρτζελετς.
Όσοι γνωρίζουν τον τόπο, έχουν να μιλούν για τα περισσότερα από τα 3.500 ιστορικά μνημεία της, από την Αναγέννηση έως και την Αρ Νουβό.
Δικαίως του έχουν χαρίσει το ψευδώνυμο «Γκέρλιγουντ» αφού αποτελεί δημοφιλές σκηνικό για κινηματογραφικές ταινίες ήδη από τη δεκαετία του 1950. Εκεί έχουν γυριστεί μεταξύ άλλων οι ταινίες Grand Budapest Hotel του Γουές Άντερσον, με το εμπορικό κέντρο της πόλης να δανείζει στο ξενοδοχείο της ταινίας το εντυπωσιακό εσωτερικό του, οι Άδοξοι Μπάσταρδοι του Κουέντιν Ταραντίνο, Η κλέφτρα των βιβλίων του Μπράιαν Πέρσιφαλ και Μνημείων Άνδρες του Τζορτζ Κλούνι.
Υποψήφιες για το φετινό βραβείο ήταν άλλες 10 τοποθεσίες, όπως περιοχές στην Ισπανία και στην Κροατία όπου γυρίστηκαν επεισόδια του «Game of Thrones».
Οι πρώτοι Έλληνες έφτασαν στο Γκέρλιτς το 1916. Εκεί, οι στρατιώτες έμειναν «αιχμάλωτοι-φιλοξενούμενοι» για 2,5 χρόνια. Στη συνέχεια αποτέλεσαν τους πρώτους Έλληνες βιομηχανικούς εργάτες στη Γερμανία.
Το 1918 συμμετείχαν στην επανάσταση που έγινε. Στη γερμανική πόλη διέπρεψαν ο θεατρικός συγγραφέας Βασίλης Ρώτας, ο λογοτέχνης Λέων Κουκούλας και ο ζωγράφος Παύλος Ροδοκανάκης.