Για συνολικά πέντε δεκαετίες υπηρέτησε με πάθος την ελληνική παιδεία. Οι ομογενείς τον ήξεραν ως τον «δάσκαλο της Αστόριας» μιας και για 40 χρόνια δίδαξε στα σχολεία του καθεδρικού ναού του Αγίου Δημητρίου. Ο λόγος για τον Κώστα Παρθένη, έναν εκπαιδευτικό παλαιάς κοπής ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα 92 του χρόνια.
Χθες συγγενείς, φίλοι αλλά και στελέχη της κοινότητας της Αστόριας τον αποχαιρέτισαν στο ναό του Αγίου Δημητρίου, καθώς, όπως ήταν η επιθυμία του, το σώμα του θα ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο Θολό Ποτάμι της Χίου. Σε αυτό το χωριό είδε το φως της ζωής το 1925.
Το 1947 αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία και ξεκίνησε τη διδασκαλική του πορεία σε σχολείο του νησιού του. Σύντομα, όμως, στρατεύτηκε. Φοίτησε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών, συμμετείχε στις μάχες του Μπέλες, όπου και τραυματίστηκε. Απολύθηκε έπειτα από τρία χρόνια με το βαθμό του υπολοχαγού.
Μετά την αποστράτευσή του διορίστηκε σε σχολεία της Μακεδονίας. Στις ΗΠΑ πήγε το 1956. Δίδαξε για έναν χρόνο σε σχολείο της Φιλαδέλφειας και στη συνέχεια, όταν ιδρύθηκε το σχολείο στην Αστόρια, ανέλαβε τη διεύθυνση του ελληνικού προγράμματος, καθώς και του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου.
(Φωτ.: «Εθνικός Κήρυκας» / Κώστας Μπέη)
Άοκνος «εργάτης» της ομογένειας, διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών «Προμηθέας», ενώ έπαιξε και καταλυτικό ρόλο στη βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών του Παγχιακού Συλλόγου «Κοραής» Νέας Υόρκης. Με δική του πρωτοβουλία οι δωρεές του συλλόγου κατευθύνονται προς τα ελληνικά ημερήσια και απογευματινά σχολεία.
Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του Κώστα Παρθένη έστειλε και ο αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης. «Ο οικουμενικός ελληνισμός έχασε μία σημαντική προσωπικότητα», σημειώνει.