Μια καινοτόμος ελληνική εφαρμογή υψηλής τεχνολογίας επιτρέπει τη διαχείριση μιας κυψέλης εξ αποστάσεως, όπως και των κάδων απορριμμάτων και των δικτύων ύδρευσης και φυσικού αερίου. Η «έξυπνη» κυψέλη είναι πια γεγονός. Η πρώτη ολοκληρωμένη εφαρμογή που αξιοποιεί την τεχνολογία Narrowband-Internet of Things (NB-ΙοΤ) και που αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, γίνεται σύμμαχος του σύγχρονου μελισσοκόμου.
Πρόκειται για έναν καινοτόμο εξοπλισμό μέτρησης από απόσταση, τον οποίο σχεδίασε και ανέπτυξε η Zelitron, θυγατρική της Vodafone Ελλάδας, και ο οποίος ήδη χρησιμοποιείται πειραματικά. Η απομακρυσμένη διαχείριση του μελισσιού, η παρακολούθηση παραγόντων όπως η υγρασία, η εσωτερική και εξωτερική θερμοκρασία, το βάρος και η κατάσταση της κυψέλης, εμπλουτίζουν τα εργαλεία που έχει στη φαρέτρα του ο παραγωγός.
Μέσω της τεχνολογίας ΝΒ-ΙοΤ και ενός πολυχρηστικού web portal, η «έξυπνη» κυψέλη τον ειδοποιεί πότε έχει μετακινηθεί, ανοιχθεί ή φτάσει στο κατάλληλο βάρος για τη συλλογή του μελιού. Η IoT πλατφόρμα της Zelitron ήδη υποστηρίζει διασύνδεση και διαχείριση συσκευών νέας τεχνολογίας Narrowband IoT (NB-IoT) οι οποίες προσφέρουν, μεταξύ άλλων, καλύτερη κάλυψη και διείσδυση σήματος, εξαιρετικη ενεργειακή αυτονομία και χαμηλό κόστος συσκευής.
«Ευφυείς» κάδοι απορριμμάτων
Στην Ελλάδα το ΝΒ-ΙοΤ δίκτυο θα λειτουργήσει στη φασματική περιοχή των 800 MhZ, η οποία χαρακτηρίζεται από σημαντική διεισδυτικότητα, ενώ ακόμα μεγαλύτερο αποτύπωμα πρόκειται να αποκτήσουν όλες οι εφαρμογές όταν ενεργοποιηθούν τα 5G δίκτυα. Όπως περιγράφει στο Βήμα ο διευθύνων σύμβουλος της Zelitron Κώστας Θεοδωρόπουλος, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των δυνατοτήτων που προσφέρει η νέα τεχνολογία αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων. Ειδικοί αισθητήρες, τοποθετημένοι στους κάδους, θα στέλνουν ειδοποίηση στον δήμο όταν αυτοί γεμίζουν προκειμένου να γίνεται αποτελεσματικότερη δρομολόγηση των απορριμματοφόρων και εξοικονόμηση πόρων.
Η αυξομείωση του δημόσιου φωτισμού ανάλογα με τις ανάγκες και τις καιρικές συνθήκες είναι μια ακόμα εφαρμογή των δυνατοτήτων της νέας τεχνολογίας. Παράλληλα, οι αισθητήρες θα ειδοποιούν για τους λαμπτήρες που δεν λειτουργούν, ώστε τα συνεργεία να κάνουν στοχευμένα συντήρηση και αποκατάσταση. Αντίστοιχα, η εγκατάσταση ενός δικτύου υποδομής NB-IoT στους δρόμους των πόλεων θα δίνει στους οδηγούς πληροφορίες για το πού θα βρουν χωρίς καθυστερήσεις κενές θέσεις στάθμευσης.
Πέραν του δημόσιου χώρου, πτυχές του ΝΒ-ΙοΤ θα δούμε μελλοντικά και στα νοικοκυριά. Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα προσφέρει διευρυμένες δυνατότητες στην «έξυπνη» μέτρηση. Για παράδειγμα, μετρητές κατανάλωσης αερίου, πετρελαίου ή νερού που βρίσκονται σε υπόγεια ή φρεάτια θα μπορούν να επικοινωνούν εύκολα με τα δίκτυα επικοινωνιών, τους καταναλωτές και τις εταιρείες διαχείρισης και να ειδοποιούν σε περίπτωση βλάβης ή διαρροής.
- Πηγή: tovima.gr.