Η πολιτική Αναστασιάδη – ηγεσίας ΔΗΣΑΚΕΛ τα τελευταία 9,5 χρόνια στο Κυπριακό απέτυχε παταγωδώς. Το Κραν Μοντανά έφερε το Κυπριακό στη χειρότερη διαπραγματευτική φάση από ποτέ, με τις μέχρι τώρα «κλειδωμένες» υποχωρήσεις Αναστασιάδη να καθιστούν τη λύση που ο ίδιος διαπραγματεύεται, καθαρά τουρκικών προδιαγραφών.
Οι δε πιθανότητες αποδοχής της λύσης αυτής από τους Ε/κ είναι μηδαμινές.
Προειδοποιούσαμε ως Αλληλεγγύη από τον περασμένο Νοέμβριο ότι η απόφαση του νυν Προέδρου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις του Κυπριακού με τη μορφή πενταμερών διασκέψεων, απουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ενίσχυε κατακόρυφα τις τουρκικές προσπάθειες αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Ειδικά δε σε περίπτωση νέας αποτυχίας.
Τελικά ο νυν Πρόεδρος όχι μόνο δεν κατάφερε να εκθέσει την Τουρκία, όπως υποσχόταν ως ελάχιστο κέρδος από τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, αλλά αντίθετα έριξε άθελά του νερό στο μύλο της απενοχοποίησης της κατοχικής χώρας στα μάτια του διεθνούς παράγοντα.
Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τ/κ διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί, στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, δείχνουν ξεκάθαρα τις μεθοδεύσεις της τουρκικής πλευράς:
- Διεκδικούν διεθνή αναγνώριση για το ψευδοκράτος ως όρο για να επαναρχίσει ένας νέος γύρος συνομιλιών, και θέτουν αυτό το αίτημα προαπαιτούμενο για συνέχιση της διαδικασίας.
- Επιδιώκουν να διαμορφωθούν τέτοιες συνθήκες διεθνώς, ώστε ενδεχόμενη νέα αποτυχία στις συνομιλίες να σημάνει αφενός την πλήρη απενοχοποίηση της Τουρκίας στο Κυπριακό, αφετέρου την ευόδωση των πολυετών προσπαθειών για αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Από τις δηλώσεις Ναμί συνάγεται ότι η τουρκική πλευρά ετοιμάζεται μετά τις προεδρικές εκλογές να οπλίσει «πιστόλι» στον κρόταφο της ε/κ πλευράς. Δηλαδή να διαπραγματευτεί μεν τη λύση του Κυπριακού εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, αλλά με ξεκάθαρο στόχο όπως το τελικό δίλημμα για τους Ε/κ να είναι είτε αποδοχή λύσης τουρκικών προδιαγραφών, είτε οριστική διχοτόμηση.
Ούτως ή άλλως, οι καθολικές υποχωρήσεις του νυν Προέδρου σε όλα τα κεφάλαια –πλην της ασφάλειας και των εγγυήσεων– έχουν καταστήσει ήδη αυτή τη λύση και τουρκικών προδιαγραφών και πρακτικά ανεφάρμοστη και μη βιώσιμη. Έμεινε το τελευταίο βήμα που αφορά τα επεμβατικά δικαιώματα της κατοχικής χώρας και την εσαεί στρατιωτική παρουσία της στην Κύπρο.
Αυτό που δεν γνωρίζουν ακόμη στην Άγκυρα, είναι σε ποιον θα ανήκει ο κρόταφος. Δηλαδή ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος αποδεδειγμένα υποχωρεί συνεχώς μπροστά στις παράλογες τουρκικές απαιτήσεις και δεν διστάζει να επιτρέψει ακόμη και τον εξευτελισμό της Βουλής των Αντιπροσώπων (βλ. Ενωτικό δημοψήφισμα) προκειμένου να ξαναρχίσει ο διάλογος;
Ο Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος τονίζει ότι αν εκλεγεί θα κάνει «σταθερά βήματα μπροστά» στο Κυπριακό, αλλά δεν βλέπει μπροστά του το χείλος του γκρεμού που ο ίδιος έφερε το εθνικό θέμα για την ε/κ πλευρά;
Ή ο Νικόλας Παπαδόπουλος ο οποίος ξεκάθαρα προτάσσει μια νέα στρατηγική και δηλώνει προεκλογικά ότι η πρώτη του πολιτική πράξη στο Κυπριακό θα είναι να «καθαρίσει το τραπέζι» από τις απαράδεκτες συγκλίσεις-«επιτυχίες» Αναστασιάδη, με τις οποίες διαφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού;
Ο λαός θα έχει τον τελευταίο λόγο σε λιγότερες από 100 μέρες.
Γιάννης Σελινόπουλος
Εκπρόσωπος Τύπου Αλληλεγγύης, διευθυντής γραφείου προέδρου.
- Αναδημοσίευση από philenews.com.