Μπορεί ο γνωστός ήρωας των καρτούν Σούπερ Γκούφι να τρώει φιστίκια προκειμένου να αποκτήσει δύναμη, ωστόσο ο συγκεκριμένος ξηρός καρπός «ενοχοποιείται» για την αύξηση των ποσοστών αλλεργίας στα παιδιά. Άλλωστε, δύο μελέτες που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας στη Βοστόνη δείχνουν ότι οι αλλεργίες σε μία ή περισσότερες τροφές παρουσιάζουν διαχρονική αύξηση όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στον ενήλικο πληθυσμό.
H διάγνωση μιας διατροφικής αλλεργίας συχνά δεν είναι εύκολη, και πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο αλλεργιολόγο.
Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι σχεδόν το 2,5% των παιδιών (1 στα 40) έχει αλλεργία στα φιστίκια, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στον οργανισμό. Από το 2010 έως σήμερα τα ποσοστά έχουν αυξηθεί κατά 21%. Πάντως πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η αλλεργία αυτή μπορεί να αντιμετωπισθεί αν –με καθοδήγηση γιατρού– οι γονείς δίνουν φιστίκια στα παιδιά τους από μωρά, όταν αυτά έχουν ήδη εκδηλώσει αλλεργικά συμπτώματα, όπως σοβαρό έκζεμα.
Εκτός από τα φιστίκια, σε ανοδική πορεία βρίσκονται οι αλλεργίες σε άλλους ξηρούς καρπούς, στα οστρακοειδή, στο σουσάμι κ.ά. Η πιο συχνή διατροφική αλλεργία μεταξύ των ενηλίκων (σε ποσοστό 3,6%) είναι αυτή στα οστρακοειδή, ενώ στους ξηρούς καρπούς έχει αλλεργία το 1,8% των ενηλίκων.